Companiile sunt preocupate de accentuarea riscurilor politice și a violențelor civile din cauza polarizării sociale în contextul alegerilor din Statele Unite și Uniunea Europeană, conform unui raport al grupului de asigurări Allianz.
”Companiile sunt mai preocupate de riscurile politice și de violențe decât au fost în ultimii ani, potrivit Barometrului Riscurilor, elaborat de Allianz. În lista globală a preocupărilor mediilor de afaceri, a fost atinsă poziția a opta, cel mai înalt nivel din 2017 până acum, atunci când companiile încă se adaptau incertitudinii create de Brexit și de alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA”, arată raportul grupului Allianz Commercial.
Companiile sunt preocupate că tensiunile sociale pot afecta siguranța angajaților și a clienților, iar violențele se pot solda cu daune materiale semnificative.
Siguranța rețelelor de aprovizionare a fost afectată în ultimii ani de conflicte internaționale, în special de cele din Ucraina și din Orientul Mijlociu, precum și de războaie civile și de infracționalitatea organizată.
În 2023, tensiunile sociale s-au accentuat, izbucnind proteste în 83 de țări, din cauza unor factori precum inflația, inegalitățile veniturilor, prețurile la alimente și carburanți, anxietatea climatică, preocupările privind libertățile civile și atacurile asupra democrației.
”Anticipăm provocări suplimentare pe parcursul anului 2024 și ulterior, în special în contextul alegerilor, când pot izbucni greve, violențe și tensiuni civile. Atât de multe alegeri într-un an generează preocupări privind alimentarea populismului și a polarizării, cu tensiuni care se pot transforma în violențe civile”, subliniază raportul efectuat de grupul Allianz.
De asemenea, există preocupări privind izbucnirea de violențe ca reacție la problemele climatice, iar riscurile asociate terorismului ar putea fi depășite de cele privind tensiunile sociale.
Foto: Profimedia
Citește și: