Eliminarea obligativități includerii fișei postului în conținutul contractului individual de muncă (CIM) reprezintă o măsură neconstituțională, au decis miercuri judecătorii CCR. Curtea Constituțională a analizat prevederile Ordonanței de Urgență 37/2021, care a modificat Codul Muncii. Actul normativ adoptat de Guvern și analizat de CCR a fost abrogat între timp, dar concluzia judecătorilor constituționali este că respectivele prevederi erau neconstituționale.
Angajații microîntreprinderilor au fost lipsiți, în mod nejustificat și discriminatoriu, atât de dreptul de a fi informați cu privire la atribuțiile înscrise în fișa postului, cât și de dreptul de a fi consultați la întocmirea regulamentului intern, ceea ce contravine drepturilor fundamentale la măsuri de protecție socială a muncii, garantate de art.41 alin.(2) din Constituție.
Fișa postului, un contract scris
Modificările introduse prin OUG și ulterior abrogate prin lege au fost:
- S-a eliminat obligativitatea includerii fișei postului în conținutul contractului individual de muncă, în acest caz angajatorul comunicându-i verbal salariatului atribuțiile postului. Totuși, la solicitarea scrisă a acestuia din urmă, angajatorul este obligat să-i comunice în scris fișa postului, cu specificarea atribuțiilor postului.
- Evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat urma să fie ținută de angajator în condiţiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.
- Măsurile din OUG fuseseră introduse i cu scopul de a flexibiliza şi debirocratiza relațiile de muncă pentru microîntreprinderile cu până la nouă salariați reglementate prin Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
- S-a eliminat obligația întocmirii de către angajator a Regulamentului intern.
Citți AICI comunicatul oficial al Curții Constituționale
Sorry, there are no polls available at the moment.