Greenpeace acuză IKEA că pentru mobila fabricată sub brandul ei se folosește lemn din pădurile naturale din România. Reacția retailerului

Greenpeace acuză IKEA că pentru mobila fabricată sub brandul ei se folosește lemn din pădurile naturale din România. Reacția retailerului
Publicat: 10/04/2024, 19:13
Actualizat: 10/04/2024, 19:15

Mai mulți producători de mobilă care fabrică produse pentru IKEA – care ajung pe rafturile retailerului din 13 țări europene – s-ar aproviziona cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, arată o investigație a activiștilor de mediu de la Greenpeace, conform raportului dat publicității miercuri. Organizația susține că IKEA nu a contestat rezultatele anchetei, în timp ce compania suedeză a transmis, la solicitarea agențiilor de presă internaționale, că declanșează un control pentru a vedea dacă acestea se susțin în realitate.

Greenpeace a anunțat miercuri că noua sa investigație dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA, sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare din Carpații României și că cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și Suedia.

„Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității”, a transmis organizația de mediu, care precizează în raport că se estimează că, în ultimii 20 de ani, România a pierdut peste 50% din pădurile sale primare intacte din cauza activităților de exploatare forestieră.

Ce au descoperit activiștii de mediu

Echipa de investigație implicată în raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României” – cercetat și către Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace – a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și  imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA.

Potrivit raportului citat, s-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. „Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA”, arată organizația.

Ciprian Gălușcă, responsabil pe segmentul de campanii pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE, susține că producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității.

„Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România”, a declarat reprezentantul organizației.

Greenpeace susține că problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7% din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani, iar în conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate.

„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 de ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, spune Ciprian Gălușcă.

Conform informațiilor furnizate în raport, Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații, iar IKEA nu a contestat informațiile. Gândul a solicitat reprezentanților Ikea România un punct de vedere înainte de publicarea datelor din raportul Greenpeace, fără a primi un răspuns.

Totuși, într-o poziție oficială primită la o solicitare a agenției internaționale DPA, citată de Agerpres, grupul IKEA a răspuns că „lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale”.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres https://tinyurl.com/4kk89pnf
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Măsură nouă pentru șoferii care au probleme cu legea. A fost deja integrat și funcționează...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
VIDEO. Iulia Vântur a atras toate privirile la Iifa Awards 2024: "Câtă eleganță emană prin...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Edgar Allan Poe, inventatorul povestirilor americane de groază. Creatorul detectivului care a inspirat mai târziu...