Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că va fi făcută o statistică, dacă au existat la Spitalul Pantelimon sau la alte spitale şi acumulări de cazuri, de decese, pe perioade mai scurte de timp. Ministrul s-a aflat vineri la unitatea sanitară, vizată de o anchetă după acuzaţii privind decesul a 20 de pacienţi in urma administrării incorecte a unei substanţe.
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă a cerut şi o statistică a numărului de decese în spitalul Pantelimon.
”Totdeauna lucrăm şi cu statistica şi statistica se face pe perioade mai lungi de timp. O să facem şi o statistică, dacă au existat acolo sau la alte spitale şi acumulări de cazuri, de decese, pe perioade mai scurte de timp”, a precizat ministrul.
”Eu, fără să fiu specialist în Terapie Intensivă, pot să vă spun că şi în pandemie şi în cazul sezoanelor de viroze respiratorii există anumite săptămâni când, la nivel naţional, se înregistrează un număr mai mare de decese, dar o să vedem la ce spital şi eventual, comparativ cu alte spitale de urgenţă, pentru că trebuie să compari acelaşi tip de spital”, a mai spus Rafila.
Ministrul a mai precizat că va merge la spital cu președinta Colegiului Medicilor din București, pentru că au două tipuri de responsabilități.
Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienți și să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor și pentru siguranța pacienților. Și cea de-a doua, care este la fel de important, este legată de prestigiul profesional și de siguranța exercitării profesiei de către medici. Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional și pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, și satisfacția pacienților și siguranța serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcționa unul fără celălalt. Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienților și nici pacienții nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înțelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici și pacienți, ci despre medici și pacienți care împreună pot să dea coerență actului medical, a mai spus Rafila.
Rafila a adăugat că este important să fie transmise două mesaje foarte clare: este vorba despre o instituție medicală importantă din București, un spital de urgență, și acolo există un corp medical calificat.
CITEȘTE ȘI: