Geniul matematicii din România, admis la o prestigioasă facultate din SUA. Ce spune despre olimpiada națională vs. internațională

Publicat: 13/04/2024, 09:00
Actualizat: 13/04/2024, 10:21

David-Andrei Anghel nu este doar olimpic național și internațional la matematică – știți, materia aceea cu cifre și ecuații care a dat bătăi de cap multora dintre noi – dar este și un tânăr simpatic, cu care îți face realmente plăcere să stai la povești. Modest, calculat la vorbă, dar și concis în ceea ce vrea să spună, David este un tânăr etalon pentru generația lui.

Se joacă ușor cu mâinile în timp ce vorbește, de parcă, pe lângă discuția care curge interesant, s-ar mai gândi și cum să rezolve ceva exerciții.

În discuția cu Gabriela Maalouf, psiholog – organizată la Fundația Dan Voiculescu, în cadrul proiectului „100 de tineri pentru dezvoltarea României” – David vorbește cu o lejeritate debordantă, demnă de invidiat, despre matematică și despre rezolvarea problemelor.

Toate exercițiile devin simple, aproape banale, când David vorbește despre ele, însă știe și el și știm și noi că, în spatele performanțelor sale, stau multe ore de muncă și dăruirea de a face ceea ce-i place.

David – momentan este elev în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică – a fost deja admis la prestigioasa MIT (Massachusetts Institute of Technology) din SUA. Undeva în august, va pleca spre „visul american”, acolo unde simte că va începe o nouă etapă din viața lui.

„Cu cât stai mai mult pe o problemă, o să ți se pară mai satisfăcător s-o rezolvi”

Nu vorbește despre matematică – materia care i-a oferit șansa să strălucească și să-și dovedească genialitatea – ca despre o povară care i-a răpit adolescența sau clipele cu prietenii.

Dimpotrivă, recunoaște că nu s-a forțat niciodată și nu a există o goană nebună după performanță. Pur și simplu, i-a plăcut ceea ce face și asta s-a văzut prin rezultatele obținute, unele de excelență.

Știe însă mai bine decât orice că performanțele nu vin fără muncă. Mărturisește că, în general, 4-5 ore pe zi le alocă lucrului la mate. Dar, la fel de franc, susține că lucrează atunci când simte, fără să existe în vreun fel presiunea să facă acest lucru.

„Am aflat că m-am calificat la Balcaniadă – care  va avea loc pe 27 aprilie -2 mai – și mai am o olimpiadă internațională, la început de iulie cred, dar pentru aceea încă mai am de lucrat. Da, mi se pare că, cu cât stai mai mult pe o problemă, o să ți se pară mai satisfăcător s-o rezolvi.

Este important să lucrezi din pasiune, să nu te forțezi. Practic, dacă ai chef să lucrezi, lucrezi, dacă nu, faci altceva, ca să nu devină o corvoadă. Sincer, nu sunt cel mai sociabil om, dar n-aș zice că, dacă n-aș fi făcut mate, ar fi fosst ceva diferit”, povestește David.

„Am făcut o comparație istorică între drumul unui elev olimpic și Imperiul Roman”

Povestește că și istoria este o materie așa pe sufletul lui. Ba mai mult, în discursul pe care l-a scris, după ce a luat premiul pentru cel mai bun ele din generațiile de clasa a XII-a a făcut o comparație istorică, între drumul unui elev olimpic și Imperiul Roman.

„Istoria mi se pare foarte interesantă. Și când am fost la națională, la finalul fiecărei premieri se dă un premiu pentru cel mai bun elev din generațiile de clasa a XII-a. L-am câștigat și a trebuit să dau un discurs și am făcut o comparației istorică între drumul unui elev olimpic și Imperiul Roman.

Cea mai interesantă chestie, cu care am și încheiat discursul a fost că Roma nu a căzut fiindcă a fost atacată de dușmani, a căzut din interior. Și practic nu trebuie să facem asta și interiorul ăla mi se pare că este pasiunea. Practic, să nu ne pierdem pasiunea.”

Olimpiada națională vs. olimpiada internațională, prin ochii unui olimpic la matematică

David a vorbit și despre diferențele dintre olimpiadele naționale versul cele internaționale, recunoscând că sunt diferențe în abordarea pe care se focalizează  fiecare dintre cele două competiții.

Mărturisește însă că România este însă o țară cu tradiție la matematică, dar și cu rezultate foarte bune la competiții.

„Da, este o discrepanță destul de mare între cum se desfășoară olimpiada internațională și olimpiada națională. La olimpiada internațională, stilul de probleme pune accentul nu pe teorie, ci pe idei. La națională, mult mai mult din volumul de muncă îl petreci învățând teoreme. Suntem o țară cu tradiție la matematică, noi am inițiat olimpiada internațională, cred că asta joacă un rol și avem rezultate destul de bune, iar în ultimii ani am avut niște rezultate excelente.

De exemplu, ce facem noi la olimpiada națională în clasa a XI-a și a XII-a nu are aproape nici cea mai mică legătură cu internaționala. Este, efectiv, materie de facultate, suntem foarte puține țări care facem chestiile acelea în școală.

Cumva, chestia asta nu pot să spun că-mi place, aș prefera să fie niște chestii mai elementare și care să mă ajute spre internațională, dar pe de altă parte, dacă stai să înveți concepte mai avansate, asta îți dezvoltă cumva și gândirea.”

„Când faci ce-ți place, te interesează de tine și de ceea ce faci”

„Micul Pitagora” de România mărturisește că nu are o rutină zilnică în ceea ce privește lucrul la matematică, dar recunoaște că petrece printre exerciții și probleme pe care le dovedește cu „superputerea” lui, în medie, cam 4-5 ore.

David susține că, la orice concurs, ești într-o competiție cu ceilalți, dar mai ales cu tine și cu problemele pe care le ai în față și asupra cărora trebuie să te concentrezi.

De-a lungul timpului a învățat că nu trebuie să plângi după ce ai pierdut, deoarece înfrângerile au și ele rostul lor în formarea unui om.

„Părinții mei mă încurajează meu și sunt super fericiți cu ce fac. Sunt puțini speriați că plec așa departe la facultate, dar era cea mai bună opțiune. Profesorii sunt, evident, incredibil de importanți, în special în clasele mici, să găsească pasiunea în elevi. Când faci ce-ți place, te interesează de tine și de ceea ce faci.

Mi se pare că este important cum gândești. Uneori, gândești că la concurs te lupți cu ceilalți, dar alteori te lupți cu tine și cu problemele pe care le ai de rezolvat. Adică, depinde cum vrei s-o privești, dacă ești într-o cursă cu tine sau cu ceilalți. La mine a fost un mix din ambele.

Încerc să fiu, nu doar mai bun decât ceilalți, dar și mai bun decât mine cel din trecut. Este important să nu plângi după ce pierzi, deoarece înveți și din înfrângeri. În cazul meu, chiar este adevărat. Apoi, chiar dacă câștigi un concurs, pentru următorul să lucrezi la fel de mult”, a explicat David-Andrei Anghel,  olimpic național și internațional la matematică.

Cum a început povestea lui David cu matematică

David Anghel este geniul matematicii în România. Tânărul român a început să facă calcule complicate încă din clasa a II-a, prin intermediul cursurilor Arhimede și Euclid, anticipându-se un viitor strălucit în domeniul matematicii.

De atunci a început să se pregătească pentru a câștiga diverse concursuri, cucerind rând pe rând competițiile naționale și internaționale cu priceperea și inteligența sa excepțională. În clasa a IV-a s-a calificat în prima tabără Viitorii Olimpici, iar în clasa a V-a s-a calificat la Olimpiada Națională de Matematică, unde a obținut prima medalie de argint.

În clasele a V-a, a VI-a și a VII-a a ocupat locul I la Olimpiadele Naționale de Matematică. La concursul Stelele Matematicii a luat de două ori locul II, iar în clasa a VIII-a obținut locul I. La Mathematical Danube Competition a obținut medalia de argint în clasa a VII-a și medalia de aur în clasa a VIII-a. O performanță foarte importantă a fost clasarea pe locul al 5-lea (printre seniorii cei mai buni) la concursul IMAR 2019. În clasa a VII-a a obținut medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.

În prezent, David este în topul celor mai buni zece olimpici la nivel mondial, fiind nu doar singurul român din acest top al excelenței în matematică, dar și singurul european. El dorește să-și continue studiile în domeniul cercetării matematice în SUA, unde vrea să pună accent pe descoperirea teoremelor în geometrie.

La Olimpiada Internațională de Matematică desfășurată în Japonia, el și colegii din echipa de olimpici români, au reușit performața să obțină cinci medalii de aur și una de argint. Această performanță excepțională a plasat România pe primul loc în Europa și pe poziția a patra în clasamentul global, urmând după China, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud.

Recent, David Anghel s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, unde își folosește talentul și pasiunea pentru matematică pentru a inspira și motiva generațiile viitoare. Astfel, tânărul geniu nu doar că ridică ștacheta pentru generațiile viitoare de matematicieni, dar și devine un ambasador al excelenței și al potențialului nelimitat al României în domeniul
matematicii.

David a cucerit, rând pe rând, competițiile naționale și internaționale cu priceperea și inteligența sa excepțională:

  • În clasa a IV-a s-a calificat în prima tabără Viitorii Olimpici, iar în clasa a V-a s-a calificat la Olimpiada Națională de Matematică, unde a obținut prima medalie de argint.
  • În clasele a V-a, a VI-a și a VII-a a ocupat locul I la Olimpiadele Naționale de Matematică.
  • La concursul Stelele Matematicii a luat de două ori locul II, iar în clasa a VIII-a obținut locul I.
  • La Mathematical Danube Competition a obținut medalia de argint în clasa a VII-a și medalia de aur în clasa a VIII-a.
  • O performanță foarte importantă a fost clasarea pe locul al 5-lea (printre seniorii cei mai buni) la concursul IMAR 2019.
  • În clasa a VII-a a obținut medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.

Primul catalog al excelenței românești. Cine sunt cei 100 de tineri pentru dezvoltarea României

Tânărul geniu, nu numai că ridică ștacheta pentru generațiile viitoare de matematicieni, dar și devine un ambasador al excelenței și al potențialului nelimitat al României în domeniul matematicii.

Cu o minte sclipitoare și o determinare neclintită, David Anghel este un exemplu clar că visurile îndrăznețe și munca asiduă pot duce la realizări extraordinare, iar limitele sunt doar construcții mentale care pot fi depășite.

Tânărul matematician a fost înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” unde își folosește talentul și pasiunea pentru matematică pentru a inspira și motiva generațiile viitoare.

Până la urmă, David Anghel cucerește, nu doar lumea matematicii, dar și redefinește standardele excelenței în acest domeniu. Prin pasiunea și devotamentul său pentru matematică, tânărul inspiră și motivează nu doar tinerii din România, ci și din întreaga lume să-și urmeze visele și să-și atingă potențialul maxim.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online