Un studiu realizat de Eurostat dezvăluie că România se clasează pe penultimul loc în clasamentul salariilor din Uniunea Europeană, cu cel mai mic salariu mediu pe oră, cu puțin peste 10 euro, relatează antena3.ro.
Această cifră este apropiată de media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia se poziționează ceva mai bine decât România. In schimb, la capătul celălalt al clasamentului salariilor din UE, Luxemburg, înregistrează câștiguri mai mari decât cele din România, cu o medie de peste 40 de euro pe oră.
O hartă „termică” a veniturilor medii în Europa, publicată de Visual Capitalist în baza datelor Eurostat, prezintă distribuția salariilor pe oră în UE și indică discrepanțe uriașe între statele membre. În Europa de Nord și de Vest, salariile sunt în general mai mari decât în Europa de Sud și de Est, iar acest lucru reflectă diferențele economice și de cost al vieții.
Eurostat indică faptul că, deși veniturile medii orare ascund unele diferențe semnificative între statele membre UE, cele mai scăzute salarii au fost înregistrate în Bulgaria, România și Ungaria, în timp ce la capătul celălalt al clasamentului se află Luxemburg, Danemarca și Belgia.
Conform datelor, Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din Europa, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră, România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro.
Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, conform datelor Eurostat.
Salariul mediu net în luna februarie era de 4876 lei, în creştere cu 17 lei (+0,3%) față de luna ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului precedent, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). În comparație cu luna februarie a anului 2023, salariul mediu net a crescut cu 14,2%.
Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în industria tehnologiei informaţiei (inclusiv a serviciilor informatice), ajungând până la 11297 lei, în timp ce cele mai mici salarii medii se găsesc în industria textilă (2729 lei), potrivit economedia.ro.