Sarmalele de post mănăstirești sunt cunoscute pentru gustul lor aparte, însă puține gospodine sunt familiarizate cu rețeta autentică care conferă o savoare aparte acestui preparat tradițional.
Radu Anton Roman, cunoscut pentru pasiunea sa pentru gastronomia tradițională, a dezvăluit o rețetă pentru sarmalele de post mănăstirești în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Unul dintre secretele acestor sarmale este utilizarea stafidelor sau a prunelor uscate, care adaugă un plus de savoare și aroma.
Rețetă pentru sarmalele de post mănăstirești:
Ingrediente pentru sarmalele de post mănăstirești cu stafide:
Mod de preparare pentru sarmalele de post mănăstirești:
Se toacă fin două cepe și se călesc în ulei. Se adaugă orezul, apa, puțină sare, piper măcinat și se lasă să fiarbă. Varza este spălată bine și se pregătesc frunzele pentru umplut (aproximativ 15-20 de bucăți).
Varza rămasă se taie mărunt, iar apoi se pregătește sosul de bulion. Ceapa rămasă se toacă și se călește în ulei, cu boia de ardei și câteva boabe de piper. După ce ceapa devine translucidă, se adaugă bulionul și se amestecă bine. Dacă orezul este fiert și apa s-a redus, se adaugă stafidele.
Se umplu frunzele de varză cu orez și se așează într-o oală unsă cu puțin ulei. Pe fundul oalei se adaugă puțină varză tocată fin, amestecată cu morcov ras.
După ce toate sarmalele sunt aranjate în oală, se toarnă sosul de bulion și apă suficientă pentru a le acoperi.
Se acoperă cu restul de varză și morcov și se introduce oala (acoperită) în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră, potrivit Antena 3.
Citește și:
Cum să faci cea mai BUNĂ shaorma de post. Rețeta pas cu pas