Clotilde Armand a declanșat operațiunea „PUZ-uri Sector 1”. Ce s-ar ascunde în culisele scenariului. Avocat: „Legislația europeană INTERZICE asta”

Clotilde Armand a declanșat operațiunea „PUZ-uri Sector 1”. Ce s-ar ascunde în culisele scenariului. Avocat: „Legislația europeană INTERZICE asta”

Clotilde Armand, edilul Sectorului 1 al Capitalei, dorește să obțină un al doilea mandat și a făcut o nouă „mutare”, care s-a dorit a fi spectaculoasă în contextul alegerilor din luna iunie. Cetățenii din sector au fost invitați, pe site-ul primăriei, la o „ședință de lucru” care a avut pe ordinea de zi subiectul „urbanism”, în general, și Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) pentru Promenada Verde și Colosseum, în special.

Potrivit informațiilor publicate în prealabil, ședința de lucru de miercuri, 17 aprilie, s-a dorit a fi una de informare, în care locuitorii din sector să formuleze și anumite propuneri, iar Clotilde Armand a specificat că se creează un precedent, pentru că vor urma și alte asemenea întâlniri.

Scopul declarat este o „elaborare participativă a documentației de urbanism”, apoi vor fi făcute propuneri preliminare care vor fi dezbătute public la sfârșitul acestui an.

În afară de PUZ Promenada Verde și PUZ Colosseum, au fost atribuite contractele și pentru încă două PUZ-uri din Sectorul 1 – Meteorologiei-Holban și Siseşti-Străuleşti Nord, asocierea câștigătoare fiind Agorapolis SRL – Raumplan Design.

Ce „plan” a întocmit Clotilde Armand

Iată și anunțul-invitație care a fost postat pe site-ul primăriei conduse de Clotilde Armand, iar doritorii au fost redirecționați către un formular de înscriere, pentru că s-a menționat și că, „în vederea participării la întâlnirea de lucru, este necesară prezența fizică”.

Invităm locuitorii Sectorului 1 la Ședința de lucru PUZ Colosseum și PUZ Promenada Verde. Primăria Sectorului 1, împreună cu firma elaboratoare Agorapolis, invită cetățenii la o ședință de informare privind elaborarea PUZ Colosseum pentru data de 17 aprilie 2024, ora 16:30, în Sala de Sport a Școlii nr. 181 de pe strada Nazarcea nr. 30, Sector 1, București.

  • Printre aspectele care vor fi dezbătute se află și porțiunea învecinată aferentă PUZ Promenada Verde. Scopul primei întâlniri este acela de a se face cunoscute problemele și nevoile cetățenilor, dar și eventuale propuneri ale acestora, ce vor fi cuprinse în etapa de analiză a situației existente.
  • Această primă întâlnire face parte dintr-un proces mai amplu de elaborare participativă a documentației de urbanism. Ulterior acestei prime întâlniri, se vor organiza focus-grupuri specializate pentru discuții cu instituțiile, mediul de afaceri, mediul asociativ (ONG-uri) și alți actori relevanți interesați.

Propunerile preliminare vor fi elaborate în a doua jumătate a anului, urmând ca acestea să fie dezbătute public la finalul anului, conform calendarului de elaborare a documentației de urbanism”, s-a transmis pe site-ul Primăriei Sectorului 1.

Av. Radu Dinulescu: „Clotilde Armand a amețit lumea cu tot felul de gânduri

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat, detaliat, această impetuozitate a lui Clotilde Armand, la nivel urbanistic, cu puțin timp înainte de alegerile pentru Primăria Sectorului 1.

„Lucrurile stau în felul următor. Clotilde Armand a făcut o așa-zisă consultare publică – înțeleg că urmează încă una, săptămâna viitoare -, pentru așa-zisele PUZ-uri Promenada Verde și Colosseum. Spun așa-zisă consultare publică pentru că aceste consultări publice sunt strict prevăzute într-un regulament de urbanism, în momentul începerii redactării lui și a diligențelor pentru toată procedura.

Legea prevede două tipuri de consultări publice, una după obținerea avizului de oportunitate de la arhitectul-șef, pe planuri și pe regulament, și a doua înaintea obținerii avizului final al arhitectului-șef.

Noi nu suntem în niciuna dintre aceste situații. Au fost doar patru ani de promisiuni… În anul 2021, Clotilde Armand a semnat un protocol, în baza unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București, cu ALPAB-ul, care are în administrare toate lacurile și zona înconjurătoare verde, plus parcurile Municipiului București.

Clotilde Armand vrea să facă această Promenadă Verde, care nu e un fel de operație pe creier sau fizică cuantică, este vorba despre o alee de 3 metri lățime, asfaltată și luminată, pe care oamenii pot să se plimbe cu bicicletele, să facă sport, să meargă cu rolele în jurul lacurilor Capitalei, în zona de halaj, zona de protecție a lacurilor stabilită prin lege”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Nu avea nevoie de niciun PUZ Promenada Verde pentru a face această alee, n-avea nevoie de nimic. Clotilde Armand a amețit lumea cu tot felul de gânduri, că va face terenuri de tenis, de sport, nici vorbă de așa ceva… N-avea nici calitatea să o facă, n-avea nici atribuțiile, n-avea nici terenul necesar”

Avocatul Radu Dinulescu

„Pentru Clotilde Armand și Nicușor Dan, hotărârile judecătorești sunt o chestiune opțională”

Avocatul Radu Dinulescu a explicat și întregul context în care se discută, acum, despre aceste PUZ-uri, spunând că, inițial, existase o altă firmă câștigătoare, numai că primarul Clotilde Armand nu a dorit să semneze cu aceasta.

Clotilde Armand n-a făcut Promenada Verde, dar în schimb a pornit aceste PUZ-uri care cuprind aproape toată suprafața sectorului, mai puțin zonele protejate, ea fiind unul din adversarii vechiului PUZ Coordonator al Sectorului 1. Acest PUZ nu a mai fost aprobat pentru că a venit tânărul și impetuosul Nicușor Dan în funcția de primar general.

Nicușor Dan nu a mai prezentat niciun PUZ Consiliului General, iar pe cele care erau aprobate, de la celelalte sectoare, le-a suspendat și a avut grijă ca pe unele să le și anuleze în instanță.

Clotilde Armand a avut și un câștigător al acestor PUZ-uri, acum doi ani și jumătate, compania Vego, care făcuse și PUZ Coordonator Sector 1 și a dat un preț mai mic decât ceilalți. Clotilde Armand nu a vrut să încheie cu ei, Vego a contestat la CNSC și a câștigat. S-a ajuns până la Curtea de Apel, Primăria Sectorului 1 a făcut recurs, Vego a câștigat din nou.

Instanța a obligat-o pe Clotilde Armand să semneze cu Vego, dar ea nu a vrut nici atunci. A anulat procedura, nu i-a păsat de lege, de hotărâri judecătorești.

Pentru Clotilde Armand și Nicușor Dan, hotărârile judecătorești sunt o chestiune opțională, așa cum a fost și în cazul Sanador și în multe alte cazuri. Așa se întâmplă, înțeleg, în mediul ăsta progresist, userist, soroșist, se consideră că orice hotărâre judecătorească este opțională.

N-a respectat hotărârea judecătorească, a reinițiat procedura, Vego nu s-a mai prezentat și au câștigat două firme mici de arhitectură, o asociere, una din Constanța, una din București, care nu au lucrat niciodată la documentație de urbanism în București”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.

Clotilde Armand nu a făcut PUZ doar pe suprafața pe care vrea să construiască acea alee, a extins zona studiată și spre zona de curți și case”

În astfel de condiții, avocatul Radu Dinulescu spune că pot fi puse două întrebări esențiale referitoare la oportunitatea acestor PUZ-uri promovate de Clotilde Armand, cu atât mai mult cu cât edilul a fost împotriva PUZ-ului Coordonator Sector 1.

Mai mult, avertizează avocatul Dinulescu, Nicușor Dan a anunțat deja că Planul Urbanistic General ar fi gata într-un an, numai că PUZ-urile dorite de Clotilde Armand nu pot fi terminate mai devreme de doi ani. Totuși, în „culisele” acestor PUZ-uri lăudate de Clotilde Armand se desfășoară și o altă acțiune, una care ridică semne de întrebare.

Ce rost mai are să faci aceste PUZ-uri care să curprindă tot Sectorulul 1 al Capitalei, când tu nu ai vrut PUZ-ul Coordonator care întorcea sectorul în modernitate, cum s-a întâmplat la alte sectoare?  Ce rost mai au aceste PUZ-uri anunțate de Clotilde Armand, în condițiile în care chiar Nicușor Dan a spus că Planul Urbanistic General va fi gata într-un an?

Păi PUZ-urile astea durează doi ani! Pentru ce le mai faci? Este clar că nu se urmărește interesul locuitorilor, al orașului și al regulamentelor care trebuie să disciplineze construcțiile în Sectorulul 1. Aici e o chestiune pur electorală, așa cum a fost și întâlnirea de ieri. Pur electorală, dar, din păcate, pe bani publici. Toate aceste PUZ-uri sunt plătite din bani publici și nu au niciun fel de eficiență, utilitate, necesitate, nu există niciun fel de logică a existenței acestor regulamente de urbanism acum.

Aceste PUZ-uri ar fi avut rost în anul 2020, dacă s-ar fi aprobat tot PUZ-ul Coordonator. Numai că există și un interes, totuși…

La PUZ Promenada Verde, Clotilde Armand nu a făcut PUZ doar pe suprafața pe care vrea să construiască acea alee, nici nu avea nevoie de asta, suprafața fiind deja în zonă verde, stabilită prin regulamentul de urbanism la Planul Urbanistic General.

Clotilde Armand a extins zona studiată și spre zona de curți și case, ca să le bage pe toate, chipurile, în zonă verde, și să facă o expropriere în fapt (n.red. – ocuparea de facto a unui teren proprietate privată de către autoritatea statală prin extinderea în fapt a unor lucrări de realizare a obiectivelor de interes public, efectuate pe terenuri expropriate vecine celui ocupat în fapt), legislația europeană interzice asta, așa cum au mai făcut, la nivelul Planului Urbanistic General. Să spună că se transformă în zonă verde toate proprietățile private de acolo”, avertizează avocatul Radu Dinulescu.

„Armand nu a pus o linguriță de asfalt, Nicușor Dan este împotriva regulamentului de urbanism”

Avocatul Radu Dinulescu a mai declarat, că totul „este o mistificare și o înjosire a ideii ocrotirii dreptului de proprietate privată”. Clotilde Armand, fiind deja în campanie electorală, vrea să demonstreze că „face”, numai că bilanțul este sugestiv în sens negativ.

De-aia a făcut lucrul ăsta! Și ca să arate că face, pe bani public, asta e toată ideea, Clotilde Armand nefăcând nimic. Nu avea nevoie de 4 ani să facă o alee! Niciun serviciu public din cele trei pe care le are în administrare –  salubrizare, învățământ, patrimoniu – nu merge. Toate sunt terminate, salubritatea este la pământ, tot ce înseamnă părculețe este la pământ, nu a pus o linguriță de asfalt nicăieri.

A făcut exact ca prietenul ei, Nicușor Dan, iar acum speră să-i dea preietenul ei Nicușor Dan certificat de urbanism și aviz de oportunitate la aceste PUZ-uri. Nicușor Dan nu a promovat un PUZ în 4 ani, în Consiliul General, a amputat cea mai importantă atribuție a CGMB, iar Consiliul General actual nu știe ce înseamnă să aprobe sau să respingă un Plan Urbanistic Zonal.

Cum să te duci la Nicușor Dan să-ți aprobe un PUZ? Omul ăsta este împotriva regulamentului de urbanism. Preferă să lase 90% din București fără regulament, ca să nu se construiască. Dar Clotilde Armand și Nicușor Dan se înțeleg foarte bine, pentru că sunt din același partid, din același aluat.

În ultimă instanță, toată această așa-zisă consultare publică se face fără să existe specificat în lege această consultare și fără să li se arate ceva cetățenilor, câtă vreme nu există aviz de oportunitate. Ce-au prezentat și ce vor prezenta peste o săptămână, nu au nici măcar un proiect de unități teritoriale de referință, pe ce să se exprime cetățenii, pe o idee?”, a încheit avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Clotilde Armand nu s-a adresat „onoratei adunări”: „O mare BILĂ NEAGRĂ”

Potrivit paginii de Facebook „Vocea din Bucureștii Noi”, la această „ședință de lucru” s-a prezentat și Clotilde Armand, numai că „a stat puțin” și nu s-a adresat ”onoratei adunări”.

Au participat, în principal, proprietari de terenuri, mici, mari și foarte mari, urbaniști, avocați, antreprenori și o mână de locuitori din cartierele limitrofe.

A reieșit clar nevoia de dezbatere publică pe probleme ce afectează pe termen lung viața locuitorilor, antreprenorilor și altor membri din comunități de vecinătate – cartiere – și o mare BILĂ NEAGRĂ a actualei administrații din Primăria Sectorului 1 în a comunica des, onest și productiv cu cei pentru care prestează.

(n.red. – Clotilde Armand) A venit, a stat puțin, nu s-a adresat «onoratei adunări» și a plecat. Politicos, cred eu, era să ne adreseze câteva cuvinte. Nu mai am așteptări de genul.

Promisiuni, promisiuni, vom face focus grupuri, vom amenaja un spațiu de lucru în primărie, unde se vor desfășura întâlniri cu cei interesați, promisiuni și iar promisiuni”, s-a transmis în mediul online.

Inițial, câștigătorul desemnat de Primăria Sector 1 a fost contestat la CNSC

Aceste PUZ-uri din Sectorul 1 au fost scoase pentru achiziție în decembrie 2021. Contractele au fost atribuite abia în anul 2023, pentru că firma Vego Concept Engineering a contestat câștigătorul desemnat de Primăria Sector 1.

Contractele pentru elaborarea celor patru PUZ-uri au fost semnate, apoi, cu Asocierea Agorapolis SRL – Raumplan Design.

Valoarea acestor contracte depășește 3 milioane de lei fără TVA:

  • „Meteorologiei-Holban” (279,81 ha) – 487.000 lei fără TVA;
  • „Colosseum” (185,30 ha) – 494.000 lei fără TVA;
  • „Promenada Verde” (651,53 ha) – 838.000 lei fără TVA;
  • „Siseşti-Străuleşti Nord” – 1.369.000 lei fără TVA;

Citește și:

Fostul arhitect-șef al Capitalei, după ce Nicușor Dan s-a lăudat că a adus URBANISMUL în legalitate: „S-a distrus tot, nu s-a pus nimic în loc”

Clotilde Armand vrea să închidă locurile de joacă la 1 aprilie. George Tuță (PNL-S1): „Închideți PRIMĂRIA cu totul, de patru ani vă faceți că munciți”

După angajați, se revoltă și dealerii ROMPETROL! Acuzații grave la adresa conducerii kazahe: „Presiuni, contracte nerespectate sau reziliate”

Av. Adriana Dobre, după ce Nicușor Dan a pierdut al 15-lea proces din seria „Anulare autorizații de construire S2”: „Spune POVEȘTI în fața instanței”

Allen Coliban, primarul Brașovului, acuzat că a transformat instituția în „MAIDANUL USR”. Viceprimarul Rusu: „Își varsă năduful și ura acumulată”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri