Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a confirmat, miercuri, la solicitarea Gândul, că Roșia Montană Gold Corporation S.A. a solicitat prelungirea licenței de concesiune pentru exploatare în perimetrul Roșia Montană.
La Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) s-a înregistrat solicitarea de prelungire a licenței de concesiune pentru exploatare în perimetrul Roșia Montană, sub numărul 3423/06.03.2024, de la Roșia Montană Gold Corporation S.A., a transmis instituția, la solicitarea Gândul.
Licența de concesiune pentru exploatare de minereuri auro-argentifere, în vigoare, deținută în prezent de societatea ROȘIA MONTANĂ GOLD CORPORATION SA (RMGC) pentru perimetrul Roșia Montană, este în vigoare până pe 20 iunie 2024, conform informațiilor oficiale ale ANRM.
„Solicitarea însoțită de documentația aferentă a fost depusă la ANRM, prin servicii poștale. În acest moment documentația este în analiză la direcțiile de specialitate, urmând ca până la data de 20.06.2024, ANRM să decidă cu privire la această solicitare, pe baza tuturor prevederilor legale în vigoare”, au detaliat oficialii ANRM.
România a câștigat, la Tribunalul de Arbitraj din Washington, pe 8 martie, procesul intentat de Gabriel Resources Ltd., după ce compania care deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858%, la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier.
Pe 11 martie, Compania Gabriel Resources a anunțat, printr-un comunicat de presă, că la acel moment avea doar 2,7 milioane de dolari canadieni, lăsând să se înțeleagă că este foarte dificil să plătească despăgubirea către România. Ulterior, ANAF ar pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, informație confirmată de premierul Marcel Ciolacu.
Pe 29 martie, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba a instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile, respectiv participația majoritară pe care Gabriel Resources o are la Roșia Montată Gold Corporation, conform datelor publicate pe platforma Termene.ro, astfel că, potrivit legii, acestea nu pot fi vândute sau preluate ce compania-mamă.
Procedura de arbitraj a fost inițiată de Gabriel Resources în data de 21 iulie 2015 și declarată închisă de tribunalul arbitral – Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID) – pe 14 septembrie 2023.
Arbitrajul a fost inițiat de Gabriel Resources în baza tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce compania canadiană s-a considerat prejudiciată de statul român prin refuzul de a autoriza proiectul minier Roșia Montană.
Gabriel Resources Ltd. Canada deținea pachetul majoritar de acțiuni, de 80,6858% la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, restul fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.
Știre în curs de actualizare.
Citiți și: