Românii sunt printre cei mai mari consumatori de ouă din lume, ajungând să consume, lunar, sute de milioane de ouă.
Conform unui studiu realizat de mai mulţi specialişti, românii consumă, în medie, cel puţin 13 sau 14 ouă pe lună, dar media poate fi mai mare dacă se ține cont că nu orice persoană poate mânca, oricând doreşte, unul sau mai multe ouă, notează Observatornews.ro.
În ceea ce priveşte numărul de ouă pe care o persoană le poate mânca zilnic, părerile specialiştilor sunt, de obicei, împărţite. În general, o persoană normală poate consuma, fără probleme, două sau chiar trei ouă într-o zi.
Dar există multe cazuri de persoane care au anumite probleme de sănătate sau au colesterolul mărit şi atunci persoanelor respective li se recomandă să mănânce, în general, foarte puţine ouă sau poate chiar deloc.
De obicei, se propune efectuarea de pauze mici şi dese între momentele în care ne putem bucura de mâncăruri pe bază de ouă, pentru că nu este recomandat consumul pe termen lung.
În cazul în care nu aveţi probleme cu colesterolul, se recomandă consumul a cel mult cinci ouă pe săptămână.
Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, un ouă conţine, în medie, circa 220 de miligrame de colesterol, fiind considerat unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.
Din acest motiv nu se recomandă consumul constant de ouă, pe termen lung, pentru că o asemenea acţiune poate duce la o creştere uriaşă a nivelului de colesterol din organism şi, în cele din urmă, la probleme grave de sănătate precum probleme ale ficatului sau chiar ateroscleroză.
Consumul ponderat de ouă poate avea efecte benefice asupra sănătăţii sau organismului, pentru că oul este considerat un aliment complet, conţinând calciu, vitamine şi proteine.
Totodată, la copii se recomandă un consum de ouă mai mare, deoarece aceştia au necesar de lipide mai mare, consumul de ouă ajutându-i pe cei mici în procesul de creştere şi dezvoltare fizică.
Consumul de ouă de prepeliţă este mai recomandat decât cel de ouă de găină. Un ou de găină conţine mai puţine vitamine decât un ou de prepeliţă.
De asemenea, există informaţii care arată că lecitina din ouăle crude de prepeliţă ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, însă trebuie ştiut că ouăle crude de prepeliţă trebuie spălate înainte de a fi consumate.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock