RĂZBOI în Ucraina, ziua 785: Klaus Iohannis: „Trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european de sprijin militar”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 785: Klaus Iohannis: „Trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european de sprijin militar”
Klaus Iohannis, vizită în Coreea de Sud
Publicat: 18/04/2024, 08:00
Actualizat: 18/04/2024, 08:25

Războiul din Ucraina a ajuns joi, 18 aprilie 2024, în ziua cu numărul 785, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Aflat la Bruxelles, pentru o reuniune extraordinară a Consiliului Europei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie intensificate şi urgentate eforturile coordonate „pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

Atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor obiective civile, dar şi din sectorul energetic, ne arată încă o dată că trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european pe palierul de sprijin militar”, a spus șeful statului.

Iohannis a mai precizat, de asemenea, că „avem în atenţie şi situaţia mai amplă din Orientul Mijlociu. Eu voi reitera şi la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. România este pe deplin solidară cu Israelul şi voi reafirma angajamentul nostru faţă de securitatea şi suveranitatea sa”.

Ucraina ia parte la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică al NATO

Reprezentanți ucraineni vor lua parte la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică al NATO, CCDCOE Locked Shields, care va avea loc în Estonia.

„Reprezentanții Ucrainei vor lua parte la Locked Shields 2024 – cel mai mare exercițiu realist de apărare cibernetică din lume, care subliniază angajamentul comunității globale de a combate amenințările cibernetice.

Organizat de Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă (NATO CCDCOE), acest exercițiu anual are loc dincolo de exercițiile cibernetice tradiționale, reunind experți din diverse domenii pentru a contracara amenințările cibernetice”, transmite, potrivit ukrinform.net, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

În acest an, aproximativ 4.000 de experți din peste 40 de țări își vor uni forțele într-un mediu simulat în timpul Locked Shields pentru a proteja infrastructura unei națiuni fictive și a țării sale.

„Ei se vor confrunta cu o serie de provocări care reproduce complexitatea apărării cibernetice din lumea reală, inclusiv gândirea critică, luarea deciziilor strategice, aspecte juridice, comunicarea de criză și planificarea strategică. Toate acestea au ca scop consolidarea capacităților lor în apărarea cibernetică”, a anunțat NSDC.

Punctul forte al exercițiului este abordarea integrată care combină abilitățile tehnice și cunoștințele strategice, juridice și de comunicare pentru a dezvolta o strategie de apărare versatilă.

Politico: „Ucraina pierde războiul”

Într-o schimbare de perspectivă asupra războiului, site-ului Politico arată faptul Ucraina pierde lupta cu Federația Rusă și arată care ar putea fi motivele pentru care forțele Kievului nu mai pot ține piept înaintării trupelor lui Vladimir Putin.

De mai multe săptămâni, soldații de pe front nu mai au muniție, sunt epuizați psihic și fizic, iar autoritățile par depășite complet de situație, relatează sursa citată.

De fapt, dincolo de obuze și gloanțe, se pare că Ucraina a rămas fără altceva mult mai important – a pierdut spiritul de luptă necesar pentru a învinge Rusia.

Măcinat de bombardamentele neîncetate, moralul în rândul trupelor ucrainene este la pământ, iar pe zi ce trece pierderile de pe câmpul de luptă devin tot mai însemnate.

Lumea s-a săturat de război, mai remarcă Politico. Jurnaliștii arată că, în orașele aflate la sute de kilometri de front, au dispărut cozile formate din cei care se aliniau pentru a fi înrolați în armată. Mai mult, potențialii se ascund, acum, ca să nu fie găsiți, iar nopțile stau prin cluburi și discoteci. Alții, au părăsit țara definitiv, reușind să fugă.

Țara alunecă spre dezastru, notează Politico.

„Știm că oamenii cedează și auzim asta chiar de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși. Dar noi le spunem «Numele tău va fi în cărțile de istorie»”, zice Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, într-o încercare de a-i convinge pe ucraineni să meargă la război.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Gigantul german din industria auto care a deschis un centru în România. Are câteva sute...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Pace în Ucraina. Anunț ISTORIC de la Kremlin: Primul pas a fost făcut azi
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×