Cartofii prăjiți cu carnea de pui pot oferi o experiență apetisantă papilelor gustative, dar o bombă calorică pentru organismul uman.
Nutriționiștii au făcut un top de alimente pe care nu trebuie să le combinați.
Alimentele crude bogate în amidon, precum cartofii, pasteleș și orezul, conțin molecule de glucoză care sunt greu de digerat, rezultând creșterea glicemiei.
Combinațiile din alimentele bogate în zahăr pot provoca diabet de tip 2 și alte boli cardiovasculare.
Pentru a reduce cantitatea de zahăr, pâinea albă trebuie să fie prăjită. Glicemia se reduce la jumătate.
Medicii nutriționiști mai recomandă evitarea consumului salatelor de fructe, mai ales cele alcătuite dintr-o combinație de banane și căpșuni. Consumarea acestora laolaltă pot duce la scăderea numărului de flavanoli, care se mai regăsesc și în prune, ceai verde și ciocolată neagră. Este recomandată pentru sănătatea cardiacă consumul zilnic a 400-600 mg de banane.
Dar cu toate acestea, Profesorul Khunle, citat de Telegraph, susține că bananelele bogate în polifenol exidează: „Bananele sunt o combinație proastă cu fructele de pădure, deoarece pot distruge flavanoli”, spune el. “Este vorba în principal despre a le face ca un smoothie. Va exista o reacție în stomac, dar nu mult”.
Există și alte dezavantaje ale smoothie-urilor – amestecarea fructelor crește conținutul lor de zahăr, ceea ce poate, în timp, contribui la cariile dentare și crește riscul de diabet de tip 2.
Dr. Maria Traka, lider de cercetare în domeniul alimentației și sănătății la Quadram Institute, recomandă să asociezi o friptură cu un pahar de suc de portocale pentru a asigura că organismul absoarbe mai mulți nutrienți din masă.
Consumul de alimente bogate în vitamina C alături de alimente bogate în fier crește cantitatea de fier pe care o poate absorbi intestinul. Fierul este vital pentru producerea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigenul în jurul corpului. Pe de altă parte, calciul face fierul mai puțin solubil și reduce absorbția acestuia.
„Asigurați-vă că nu beți lapte sau ceai/cafea lângă friptura dvs., ci în schimb un pahar de suc de portocale. Astfel, puteți crește fierul care este absorbit. Acest lucru este deosebit de relevant pentru fetele tinere și femeile unde deficiența de fier este comună”, spune ea.
Gătirea broccoliului la cuptorul cu microunde durează doar câteva minute.
„Trei minute în cuptorul cu microunde vor maximiza cantitatea de sulforafan pe care o obțineți”, spune Dr. Trakka.
Broccoli conține glucorafanin, care este transformat în substanța chimică sulforafan de o enzimă numită mirosinază pe măsură ce leguma este mestecată în gură. Sulforafanul a fost asociat cu prevenirea cancerului, sănătatea cardiovasculară și controlul glicemiei, notează ea.
Citește și: 15 ALIMENTE care nu îngrașă absolut deloc. Poți să le mănânci în orice cantitate!