Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoză meteo specială pentru Capitală.
Așadar, în intervalul 21.04.2024 ora 15:00 – 22.04.2024 ora 15:00, în zona municiului București, cerul se va înnora treptat, iar pe parcursul nopții de duminică spre luni va ploua moderat și se vor acumula cantități de apă în jur de 15 l/mp.
Luni cerul va fi temporar noros, iar averse slabe vor mai fi la începutul zilei. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări. Temperatura maximă a după-amiezii de duminică va fi de 18…19 grade, iar pentru luni va fi de 14…15 grade. Temperatura minimă va fi de 7…8 grade.
Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat că în următoarele zile vom avea temperaturi foarte coborâte, în special în jumătatea nordică a ţării, dar chiar şi în Bucureşti.
”Prima jumătate a lunii aprilie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că abaterea termică pozitivă a fost de 5 grade Celsius pentru perioada respectivă, depăşind luna aprilie 2017, atunci când abaterea a fost de 4,7 grade Celsius. Şi la acest moment ne încadrăm, chiar cu această răcire, cu 4,7 grade abatere termică pozitivă, pentru că încă vorbim de o perioadă nu foarte lungă, mai lungă a fost perioada cu temperaturi extreme foarte ridicate în care, la foarte multe staţii, în foarte multe zile, am depăşit recordurile temperaturilor maxime zilnice sau minime zilnice.
Vom vorbi în continuare de temperaturi foarte coborâte, în special în jumătatea nordică a ţării acolo unde maximele nu vor mai depăşi 12-14 grade Celsius, cât ar trebui în mod obişnuit să înregistrăm din punctul de vedere al minimelor. Iar minimele vor fi unele foarte coborâte, mai ales în depresiuni, spre -5 sau -6 grade Celsius. Chiar şi în Capitală, o minimă de 4 grade Celsius.
Vremea va intra de miercuri într-un uşor proces de încălzire, astfel încât ne vom apropia, din nou, de ceea ce înseamnă maxima unei zile de vară de 24-25 de grade Celsius. Până atunci însă, şi forma precipitaţiilor, mai ales la munte, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, asociate şi cu un vânt de 70-80 de km/h indică o vreme deosebit de rece. Şi la acest moment, avem staţiuni unde înregistrăm strat de zăpadă consistent. De pildă, la Vârfu Omu, aproape 80 de centimetri, la Bâlea Lac peste 50 de centimetri, la Căliman, de asemenea, 35 de centimetri”, a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al ANM.