Pericol într-un sfert de școli și grădinițe din cauza unui gaz radioactiv. Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susțin că este o mare concentrație de radon care poate fi periculos pentru sănătate.
Organizația Mondial a Sănătății raportează că a crescut cazurile de cancer pulmonar la tineri nefumători din cauza radonului.
Radonul este un gaz incolor și inodor, foarte periculos. O concentrație de 300 bc/m3 este echivalentul a 16 țigări pe zi, spune coordonatorul proiectului, Alexandra Cucoș.
Radonul, după fumat, este cel mai mare declanșator al cancerului pulmonar spune Victoria Ruța, medic pneumolog. Cercetătorii de la Cluj spun că s-a găsit concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale în 25 de județe.
Cercetătorii recomandă ca fundația să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, recomandă aerisirea încăperilor, citează Știrile PRO TV.
Radonul provine de la dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului. Cel mai probabil, provine de la descompunerea radioactivă naturală a uraniului, care se găsește în toate rocile și în sol. Radonul poate fi găsit și în apă. Gazul scapă din sol în aer, unde se descompune și produce alte particule radioactive. În secolul trecut, pe durata Războiului Rece, au fost efectuate mii de teste nucleare, dar majoritatea cu plutoniu.
Radonul poate proveni și de pe urma dezghețării permafrostului indus de schimbările climatice, provocate de poluare.
Radonul este a doua cea mai frecventă cauză de cancer pulmonar, după fumatul de țigară, provocând 21.000 de decese anuale prin cancer pulmonar în Statele Unite. Aproximativ 2.900 dintre aceste decese au loc în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.