Germania se confruntă cu riscuri de securitate tot mai mari din partea Rusiei, a organizațiilor extremiste și a grupurilor teroriste islamiste, fiind necesare măsuri suplimentare de apărare, mai ales în contextul conflictelor din Orientul Mijlociu, avertizează oficiali din cadrul serviciilor secrete și din Guvernul Olaf Scholz.
”Considerăm că într-adevăr Rusia este un actor foarte agresiv, nu doar de când a început războiul din Ucraina, prin acțiuni de spionaj, prin atacuri cibernetice, operațiuni de influențare, de mai mult timp”, a declarat luni Thomas Haldenwang, președintele Agenției germane pentru Apărarea Constituției (BfV), citat de site-ul Tagesschau.de.
Invazia militară rusă în Ucraina și conflictele Israelului cu grupul islamist palestinian Hamas, cu alte organizații islamiste și cu Iranul generează riscuri suplimentare pentru Germania.
”Există riscuri privind incidente de securitate. Ca urmare a conflictului din Orientul Mijlociu, pericolul latent al unor atentate islamiste a crescut”, a atras atenția Thomas Haldenwang.
Președintele Agenției germane pentru Apărarea Constituției (BfV) a atras atenția că Rusia acționează constant pentru destabilizarea sistemului democratic german.
”Moscova utilizează toate instrumentele: spionaj, atacuri cibernetice, operațiuni de influențare și dezinformare, acte de sabotaj și terorism de stat”, a subliniat Thomas Haldenwang.
La rândul său, Rita Schwarzelühr-Sutter, secretar de stat în Ministerul german al Afacerilor Interne, a avertizat asupra intensificării activităților organizațiilor extremiste și a cerut suplimentarea măsurilor de securitate.
”Când organizații teroriste islamiste se aliază cu grupuri seculare palestiniene, cu mișcări politice de extremă-stânga sau de extremă-dreapta, atunci statul german trebuie să dezvolte aparatul de securitate”, a declarat Rita Schwarzelühr-Sutter.
Foto: Profimedia
Citește și:
Președintele Klaus Iohannis a vizitat zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord