Autoritățile militare anunță că 60% dintre cei care au vrut să devină militari, înscriindu-se la concursul de selecție organizat de Armată, au fost respinși.
Cei mai mulți dintre candidați au picat fix la proba sportivă, pentru că nu au putut alerga doi kilometri în zece minute. Alții au picat „cu brio” testul psihologic.
Un sfert dintre candidaţi au picat proba sportivă, 18% dintre ei nu au trecut proba psihologică, iar 12% au fost respinşi la examenul medical.
Observator îl prezintă pe Silviu Diaconescu, un proaspăt militar profesionist care, însă, recunoaște că a trecut la limită examenul de intrare în Armată.
„M-am oprit de 4 ori şi dacă mă opream şi în ultimul tur, sigur picam. Adică am scos un termen la limită 10 minute şi 11 secunde. Este un domeniu mai strict, te formează ca şi bărbat, este foarte multă disciplină şi te menţine fizic”, spune Silviu.
Acum, tânărul așteaptă să fie repartizat la o unitate unde va începe instrucția. Spune că salariul care începe de la 4.399 de lei, bonusurile și siguranța locului de munca l-au făcut sa aleagă această carieră.
Eșec total la recrutarea în armată, pentru că tinerii nu s-au lăsat ușor convinși să urmeze cursurile pentru a deveni soldați profesioniști, iar cei care au decis să încerce s-au lovit de probe eliminatorii, cea fizică și examenul psihologic. Doar 40% din locurile scoase la concurs au fost ocupate. De proba fizică n-au reușit să treacă aproximativ un sfert dintre aceștia.
Datele analizate de Statul Major al Apărării, după desfășurarea primei serii de recrutare/selecție a soldaților profesioniști, nu arată deloc bine. Deși raportul dintre candidați și locurile scoase la concurs a fost de 1,3 majoritatea candidaților nu au reușit să treacă de probele eliminatorii.
24% au fost eliminați doar la prima probă, cea fizică, despre care MApN spune că este de dificultate medie și nu ar trebui să pună probleme persoanelor între 18 și 45 de ani. Este vorba despre un traseu utilitar aplicativ și o alergare de rezistență de 2 km.
Dintre candidații rămași, 18% au fost eliminați la proba psihologică, iar la evaluarea medicală au mai picat 12% dintre cei rămași. Astfel, numărul candidaților admiși a fost de 2.626, adică 40% dintre cei înscriși. Aceștia au ocupat puțin peste jumătate dintre locurile disponibile. O nouă etapă de înscrieri va fi desfășurată în luna mai.
Sursa foto: Captură Observator