Băncile chineze încep să refuze să facă tranzacții cu băncile rusești, după ce Statele Unite au amenințat că ar putea impune sancțiuni sistemului bancar din China, țară pe care o acuză că alimentează efortul de război al Moscovei.
Situația afectează, în special, pe micii exportatori și fluxurile financiare dintre China și Rusia, care nu au legătură cu produsele militare, potrivit Digi 24.
Cei care vor, totuși, să își păstreze clienții din Rusia apelează la soluții subterane și foarte riscante. Pe măsură ce marile băncii din China renunță să mai gestioneze tranzacții legate de Rusia, unele companii chineze apelează la băncile mici de la graniță și la canale de finanțare subterane, cum ar fi intermediarii valutari sau chiar la criptomonede, care sunt interzise în China, potrivit unor surse citate de Reuters.
Exportatorii spun că nu pot face afaceri folosind canalele oficiale, deoarece marile bănci au nevoie acum de luni, în loc de zile, pentru a deconta plățile din Rusia, ceea ce îi obligă să apeleze la alte canale de plată sau să-și restrângă afacerile.
Sursele Reuters au arătat că încă de luna trecută, băncile chineze au intensificat controalele asupra tranzacțiilor care au legătură cu Rusia sau au întrerupt complet afacerile pentru a evita să fie vizate de sancțiunile americane.
Unele bănci rurale de-a lungul graniței cu Rusia pot, însă, în continuare să proceseze plăți, dar acest lucru a dus la un blocaj. Oamenii de afaceri așteaptă luni de zile doar pentru a deschide conturi, însă chiar și dacă reușesc, nu este sigur că plata poate fi procesată. În aceste condiții, unele companii ar putea să-și reducă treptat afacerile din Rusia.
Altele, însă, ar putea folosi din ce în ce mai mult canalele subterane, susține șeful unei asociații ce reprezintă întreprinderile chineze care au interese în Rusia. Dar aceste metode vin cu riscuri semnificative.
Efectuarea de plăți în criptomonede, care sunt interzise în China din 2021, ar putea fi singura opțiune, este de părere un bancher rus de la Moscova, deoarece e aproape imposibil de trecut peste controlul băncilor chineze.
Sursele citate speră ca vizita președintelui Vladimir Putin în China, luna viitoare, să ajute la rezolvarea problemei, dar altele sunt mai pesimiste și spun că Rusia nu a fost o prioritate pentru băncile chineze, deoarece, în ciuda comerțului în expansiune dintre cele două țări, afacerile Chinei cu Statele Unite și Uniunea Europeană rămân mult mai mari.
Problema tranzacțiilor financiare dintre China și Rusia a fost ridicată și de secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul vizitei la Beijing de săptămâna trecută.
Acesta și-a exprimat îngrijorarea că Beijing-ul alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia
VIDEO – Digi 24