Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu a reușit să formuleze o strategie clară pentru a ralia țările europene la viziunea sa asupra viitorului Uniunii Europene, constată cotidianul Financial Times, notând că liderul de la Paris a eșuat în respingerea suspiciunilor că inițiativele militare au rolul de a promova interesele naționale.
Săptămâna trecută, președintele Emmanuel Macron a rostit un discurs la Universitatea Sorbona, după o inițiativă similară din 2017. Exact cum a procedat istoricul Ernest Renan în 1882, referindu-se la protejarea Franței, Macron a avertizat că, acum, Europa riscă să se destrame. Pentru a contracara acest risc, președintele Franței a prezentat o serie de inițiative în materie de apărare și de promovare a sectorului tehnologic european.
”Cu toate acestea, a eșuat în articularea unei strategii clare sau a unui pact major pentru a ralia restul Europei în spatele viziunii sale. A afirmat că ordinea mondială este contestată deschis de China și de Statele Unite, ambele înclinate spre confruntare și dispuse să submineze sistemul multilateral global. Acestea sunt provocări majore pentru vechiul continent”, comentează editorialistul Shahin Vallée.
Pe fondul amplificării rivalităților geopolitice și în contextul dubiilor asupra angajamentelor SUA față de securitatea Europei, Macron a evidențiat necesitatea consolidării apărării europene. A evocat ideea dezvoltării unor capacități de rachete cu rază lungă de acțiune și a unui sistem antiaerian european, însă nu a clarificat dacă acest lucru înseamnă ralierea la o inițiativă coordonată de Germania, la care participă deja 21 de țări.
Emmanuel Macron a reafirmat rolul esențial al disuasiunii nucleare pentru securitatea Europei și a sugerat extinderea cooperării Franței cu Marea Britanie în domeniul atomic prin includerea altor țări europene.
”Această manevră ar fi de interes pentru viitorul guvern laburist britanic, dar este în general un subiect tabu în Germania și în Europa de Est. Iar Macron nu a reușit să respingă percepția că inițiativele sale au rolul avansării intereselor industriei militare franceze și de a consolida influența în scădere a țării sale. În materie de politici economice, a făcut apeluri pentru investiții semnificative în tranzițiile climatică, energetică și tehnologică. (…) Dar nu a abordat tema disciplinei fiscale la nivel național, în special în Franța, nici pe cea a prerogativelor fiscale la nivelul Uniunii Europene”, notează editorialistul.
”Viziunea lui Macron privind avansarea integrării europene este convingătoare, dar discursurile grandioase nu sunt suficiente. Trebuie să articuleze teoria schimbării și să se adapteze realităților politice ale Europei”, concluzionează editorialistul, avertizând asupra ”clivajelor profunde” și ”fragmentării”, care ar putea fi evidențiate de scrutinul europarlamentar din iunie.
Foto: Profimedia
Citește și: