Netanyahu respinge vehement posibilitatea unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale /”Un fapt REVOLTĂTOR de proporții istorice”

Publicat: 30/04/2024, 22:04
Actualizat: 01/05/2024, 17:12

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat, marți seară, că o eventuală decizie a Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite mandate de arestare pe numele liderilor politici și militari israelieni ar fi ”un fapt revoltător” de anvergură ”istorică”, subliniind că intenționează să continue ofensiva în Fâșia Gaza până la înlăturarea de la putere a grupului Hamas și până la eliminarea riscurilor teroriste.

”Curtea Penală Internațională de la Haga analizează posibilitatea de a emite mandate de arestare pe numele oficialilor israelieni de rang înalt, guvernamentali și militari, pentru că ar fi criminali de război. Acest lucru ar fi un fapt revoltător de proporții istorice. Entități internaționale precum Curtea Penală Internațională s-au ridicat pe fondul Holocaustului comis împotriva poporului evreu. Au fost create pentru a împiedica orori de acest fel, pentru a împiedica viitoare acte de genocid. Iar, acum, Curtea Penală Internațională încearcă să plaseze Israelul în întuneric. Încearcă să ne pună în întuneric în timp ce noi ne apărăm de teroriști și de regimuri care vor să comită genocid, desigur Iranul, care încearcă să distrugă singurul stat evreu”, a afirmat Netanyahu.

Liderul israelian a criticat și mitingurile pro-palestiniene din campusurile universitare americane, catalogându-le drept acte antisemite.

”Catalogarea liderilor și militarilor israelieni ca fiind criminali de război va fi turnarea de gaz pe focurile antisemitismului, care ard deja în campusurile universitare din America și în alte capitale din lume. Va fi prima dată când o țară democratică care luptă pentru existența sa în conformitate cu regulile războiului este acuzată de crime de război. Armata israeliană este una dintre cele mai morale forțe militare din lume. Aplică nenumărate măsuri pentru protejarea civililor, măsuri pe care nu le aplică nicio altă armată. Face acest lucru în confruntările cu un inamic terorist care folosește propriii civili ca scuturi umane. Știți adevărul: Hamas plasează arme, teroriști în spitale, școli și moschei, în zone civile, face acest lucru pentru a obține imunitate și pentru a maximiza numărul victimelor civile”, a subliniat Netanyahu.

”Această tentativă a Curții Penale Internaționale vizează mai degrabă abilitatea Israelului de a se apăra. Guvernul Israelului și poporul israelian resping direct această amenințare gravă la adresa securității noastre, la adresa existenței noastre. Vreau să vă asigur că nicio acțiune a Curții Penale Internaționale nu va afecta deteminarea fermă a Israelului de atingere a obiectivelor războiului cu teroriștii Hamas. Vom distruge capabilitățile militare și guvernamentale ale Hamas din Fâșia Gaza, vom elibera toți ostaticii și ne vom asigura că Gaza nu va mai reprezenta niciodată vreo amenințare pentru Israel”, a insistat Netanyahu.

Administrația SUA și aliați din Grupul G7 exercită presiuni diplomatice pentru a împiedica instanța de la Haga să emită mandate pentru arestarea lui Benjamin Netanyahu, a ministrului Apărării, Yoav Gallant, și a șefului Statului Major, generalul Herzl Halevi.

”Nu credem că există jurisdicție a Curții Penale Internaționale în acest caz. Nu susținem investigația împotriva liderilor israelieni”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic în comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și 5.400 de răniți. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.535 de morți și 77.704 de răniți în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

China anunță că Hamas și Fatah au ”voința politică” de ”RECONCILIERE” /”Au ajuns la un acord pentru avansarea dialogului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows