Într-o ediție transmisă live de Gândul, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a făcut o analiză asupra evoluției economiei chineze, evidențiind factorii și dinamica care influențează parcursul său economic. Urmăriți, aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Potrivit profesorului Dungaciu, China a utilizat până în prezent trei motoare de dezvoltare-cheie: construcțiile, infrastructura și comerțul. Acestea au fost pilonii care au susținut creșterea economică spectaculoasă a țării. Cu toate acestea, dependența excesivă de comerț a făcut China vulnerabilă.
„China a avut până acum trei motoare de dezvoltare. Au fost construcțiile, infrastructura și comerțul, Astea au fost cele trei motoare care au ajutat China să crească. Comerțul făcea China vulnerabilă pentru că în momentul în care exporți depinzi de comerț. Ești puternică, dar esti fragilă. China a zis așa: nu ne mai bazam doar pe comerț pentru că e o problemă.
Când au intrat în faliment o serie de companii mari, construcții, apartamente prăbușite, lumea a spus că asta înseamnă prăbușirea Chinei. Nu, era o modificare a motorului de dezvoltare al Chinei care are acum alte trei picioare. Au luat banii de acolo și au pus spre dezvoltarea altor industrii care înseamnă fotovoltaice, înseamnă baterii, înseamnă mașini electrice. Sunt pe locul întâi la fotovoltaice, export de mașini, baterii. Deci ei au început să-și dezvolte aceste trei motoare acum ca motoare de creștere”, afirmă Dungaciu.
Analistul subliniază că semiconductoarele reprezintă singurul sector în care China nu are încă supremație și care a fost blocat de Statele Unite.
„Singurul loc în care încă China nu are supremație este cel al semiconductoarelor care deja a fost blocat de Statele Unite. China nu trebuie să se dezvolte în pe această componentă pentru că am rămâne fără supremație în Occident în lupta economică cu China. Asta e singurul sector pentru care se va duce marea bătălie”, a spus Dungaciu
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”