Într-o ediție transmisă live de Gândul, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a adus în discuție relațiile economice dintre România și China, subliniind importanța unei viziuni strategice coerente în abordarea acestui parteneriat. Urmăriți, aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Profesorul Dungaciu a evidențiat dificultățile pe care le întâmpină România în găsirea unui echilibru între susținerea alianței cu Statele Unite și promovarea intereselor economice în relația cu China.
„Problema României cu China este că România a ales să susțină confruntarea aceasta cu China strategică, politică fără nicio nuanță. Este evident că o țară precum Polonia sau România sunt aliniate americanilor și e firesc să fie așa. Pentru că securitatea e importantă. În Polonia reușești să găsești echilibrul acela între a nu greși, a rezerva oarecum interes economic și a rămâne fidel aliatului. La noi s-a demonstrat că nu s-a putut până acum. Adică ideea să nu greșească cineva. Pentru că orice inițiativă din asta, când faci ceva, poți greși. Când nu faci nimic, nu greșești. Aici este problema, de fapt, când nu ai nicio viziune strategică în care să pui toate lucrurile astea pe masă, în care să știi cât te poți duce”, a spus Dungaciu.
Analistul subliniază necesitatea ca liderii politici să ofere o viziune clară și să își angajeze echipele în promovarea acesteia, atât la nivel intern, cât și în contextul relațiilor internaționale.
„Toți oamenii din sistem rămân fără repere. Neavând o hartă, fiecare stă și face cât poate și cât vrea. Viziunea e harta. Eu cred că o viziune În România nu poate să o dea decât un nou președinte, înconjurat de o echipă de oameni care să transmită semnalul că noul președinte vrea să facă asta. Câți consilieri prezidențiali ați văzut dumneavoastră în marele instituții europene sau euroatlantice la prelegeri? Ca și consilier prezidențial al unui stat NATO în Uniunea Europeană tu ai uși deschise în foarte multe locuri. Câți sunt acolo prezenți pe teren ca să rămână acolo după ce funcția lor nu va mai fi? O parte dintre ei trebuie să se ducă să fie prezenți în marile dezbateri internaționale. Unde sunt?”
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”