Sebastian Burduja, tânărul școlit la Harvard și Stanford, a lăsat „țara tuturor posibilităților” pentru locurile natale. S-a întors în România, a intrat în politică, a condus două ministere, este șeful celei mai mari organizații PNL din țară și vrea la Primăria Capitalei. Primar general.
Spune că are o viziune pentru România. A conturat deja două „planuri” devenite cărți, Planul pentru România și Planul pentru București. Cel din urmă îi servește drept program electoral în cursa pentru primărie.
„Sunt Sebastian Burduja și sunt un idealist pragmatic, bolnav de România”. Așa se descrie candidatul PNL pentru Primăria Capitalei.
S-a născut la București, în 1985, iar prima casă i-a fost un mic apartament în Cartierul Militari. După doar câteva luni de la naștere, situația economică precară a determinat familia Burduja să se mute la Piatra Neamț.
Am avut privilegiul de a trăi o copilărie frumoasă la Piatra Neamț, plină de amintiri dragi alături de sora mea, părinți și bunici. Sărbătorile, în special Crăciunul și Paștele, erau momente memorabile și sărbătoream ca o adevărată familie de preoți, având în vedere rădăcinile bisericești ale familiei”, scrie Burduja în biografia sa.
La 11 ani, se întoarce în Capitală și începe școala generală în centrul Bucureștiului, la nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”, o școală de top și acum. Își continuă studiile la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, profil info-mate-fizică, intensiv informatică.
Anii de liceu au fost o perioadă de învățare serioasă, cu profesori talentați, iar participarea la programul Liderii Mileniului Trei a avut un impact semnificativ în dezvoltarea mea ulterioară”, potrivit lui Sebastian Burduja.
A fost ales Mister, la Balul Bobocilor, unde a cântat o melodie a lui Ștefan Bănică Jr.
Și în clasa a IX-a a fost balul bobocilor, dar nu l-am interpretat pe Elvis. L-am interpretat pe Ștefan Bănică Jr. Oricum, e o asemănare între ei. Și am cântat ”Poveste”. M-am urcat pe scenă, era un club, nu știu cum îi zice acum, undeva pe la Unirii, era un club celebru pe vremea aceea, nu știu cum îi spune acum. Acolo am făcut balul bobocilor și am și câștigat, am ieșit Mister, cu o interpretare din Poveste”, a povestit Burduja la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.
În 2004, visul îl purtat în Statele Unite. A plecat la Universitatea Stanford „înarmat cu ambiție și dorința de a îndeplini o misiune personală: să demonstrez că un român poate fi cel mai bun”.
Își alege specializarea în politicile comparate, cu accent asupra studiului democrației.
Aceasta a fost o modalitate de a înțelege unde a greșit România și de ce speranțele Revoluției s-au năruit atât de rapid. Teza mea de specialitate, intitulată «De la speranță la deziluzie», a pus accentul pe corupția generalizată ca sursă a problemelor fundamentale ale țării.
Termină facultatea cu onoruri, obținând titlul Phi Beta Kappa și specializările în Politici Comparative (Honors), Economie și Sociologie (minors).
Patru ani mai târziu, pe baza rezultatelor de la Stanford și a dosarului de admitere, inclusiv examene și interviuri, este admis ca dublu masterand la Harvard Business School (MBA) și la Harvard Kennedy School of Government (HKS).
Face parte din prima promoție a programului integrat de masterate la Harvard Business School și Harvard Kennedy School, alături de alți 21 de studenți.
Am fost singurul român, unul dintre cei trei studenți internaționali și de departe cel mai tânăr membru al promoției 2011”, spune Burduja.
În 2009, pune bazele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), care a devenit cea mai mare organizație românească la nivel global. Iar în 2011, deschide Fundația CAESAR, un institut de cercetare pentru dezvoltarea României.
Am adus împreună experți de renume și am venit cu soluții pentru ceea ce am numit România în 3D: România demnă, dezvoltată, democratică”, mai spunea Burduja.
Sebastian Burduja a mărturisit, la ALTCEVA cu Adrian Artene, cât de mult l-a schimbat experiența din SUA, „țara oamenilor cu mentalitate de învingători”.
Eu nu eram pregătit de America, nu eram pregătit nici de Stanford. De exemplu, mi-am dat seama foarte rapid că nu știu să vorbesc. La americani, cel puțin la Stanford, dar cred că e valabil la toate universitățile, trebuie să ai participare la clasă, trebuie să intri într-un dialog cu colegii, cu profesorul, să contrazici profesorul, să vii cu argumente. Nu e că vine cineva și scrii după dictare, cum asta a fost școala pe care am făcut-o, cu bune și cu părți mai puțin bune, și a trebuit să fac pariuri cu mine. Și, o dată la câte două cursuri, trebuia să zic ceva inteligent, dacă nu, pierdeam pariul cu mine și se întâmpla altceva rău”, a mai povestit Sebastian Burduja.
În 2011, intră în câmpul muncii și devine consultant al Dalberg Global Development Advisors, o companie care dezvoltă strategii de țară și proiecte de dezvoltare la nivel înalt pentru țările emergente, în parteneriat cu organizații ca G20, Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite.
Un an mai târziu ajunge la Banca Mondială, pe poziția de specialist în dezvoltare. Coordonează proiecte pentru Europa, inclusiv România, și pentru Asia Centrală.
În martie 2014, susține prezentarea „Reshaping the Economic Geography of Romania”, în cadrul Băncii Mondiale.
„După 12 ani de studiu și muncă peste hotare, la început de 2016 mi-am îndeplinit visul: am revenit acasă în România”, scrie Burduja în prezentarea carierei sale profesionale.
Sunt adesea întrebat ce caut în România. De ce am renunțat la o viață fără griji în America și mi-am mutat familia tocmai în România. E foarte simplu: România e acasă. «În viață, să nu faci ce poți, în viață, să faci ce trebuie», mi-a spus bunicul meu pe patul de moarte. Continui să mă lupt să fac ce trebuie în viață. E singura cale pentru a putea spune, la sfârșitul vieții mele, că am lăsat ceva în urmă acestei țări și acestei lumi”, mai spunea Sebastian Burduja.
La final de ianuarie 2016, lansează un nou partid – PACT: Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor și este ales președinte în aprilie. Iar în decembrie, face primul pas concret în politică și candidează independent pentru un loc de deputat, în județul Neamț. „A fost cel mai bun scor al unui independent, la nivel național”, spune Burduja.
Trei ani mai târziu, PACT face echipă cu PNL, „cel mai important proiect politic al României moderne”, și ajunge secretar de stat la Ministerul Finanțelor.
În plan personal, a fost o întoarcere la prima dragoste: în liceu, la 16 ani, am mers la sediul PNL Sector 1 și m-am înscris împreună cu un prieten bun în partid”, menționa Burduja.
La alegerile din 2020 intră în Parlament pe lista PNL. Doi ani mai târziu, preia mandatul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Cabinetul Ciucă. După rotația premierilor, Burduja ajunge ministru al Energiei în Guvernul Ciolacu.
Este unul dintre principalii promotori ai protestului din 10 august, denumit #diasporaacasa. În iunie 2018, se înregistrează cu telefonul mobil în Aeroportul Otopeni și își spune povestea revenirii acasă după anii petrecuți în Statele Unite ale Americii, cu apelul către diaspora să vină la București pe 10 august.
9 români pe oră, 200 de români în fiecare zi, 80.000 de români pe an pleacă din țară. Și eu am stat 12 ani în Statele Unite. (…) E nevoie și de voi, aici, acasă, să ne păstrăm democrația, să ne păstrăm justiția și dreptatea, să ne păstrăm apartenența la Europa. Pe 10 august veniți acasă, pentru că aici e nevoie de voi. Lumea mă întreabă dacă am venit în România să sting lumina. Ce mai caut pe aici? Și le răspund: nu, am venit să o aprind. Veniți și voi pe 10 august să aprindeți lumina”, spunea Burduja în urmă cu șase ani, în clipul viral.