Tradiția preparatelor speciale de sărbătoare pentru masa de Paște – Învierea Domnului, cea mai veche şi mai importantă sărbătoare a creştinătăţii – nu face excepție nici pentru cele 24.106 persoane care execută în prezent pedepse în penitenciarele din România. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Gândul, că și deținuții au parte de un meniu tradițional, din care nu vor lipsi ouăle roșii ș cozonacul.
Am aflat cum arătă și ce cuprind meniurile realizate pentru personale private de libertate în prima și în cea de-a doua zi de Paște, de la mic dejun, prânz festiv și cină. Meniurile vor fi servite în funcţie de regimul şi de confesiunea fiecărui deţinut.
Mic dejun: ceai, brânză, mezeluri (în funcție de regim, religie).
Prânz festiv:
Cină: pilaf de orez cu carne de porc/vită/pui (în funcție de regim, religie)
Mic dejun: ceai, brânză, marmeladă, mezeluri (în funcție de regim, religie).
Prânz festiv:
Cină: paste cu brânză.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declarat în octombrie 2023, cu prilejul vizitei ambasadorilor la „Ziua Porţilor Deschise” de la Penitenciarul Rahova, că în sistemul penitenciar din România sunt 23.555 de deţinuţi, dintre care doar 4,45% sunt femei.
Ministrul Justiţiei preciza că, în 2012, rata de recidivă era de 45,78%, iar în luna martie a acestui an a ajuns la 36,75%.
”Vorbim practic de cea mai scăzută rată de recidivă din ultimii 12 ani. De asemenea, cred că este relevant să vă dau o cifră referitoare la femei, pentru că, din total deţinuţi, avem aproximativ 4,45% femei, adică un număr redus de femei în sistem penitenciar, deși populaţia României, aşa cum ştiţi, este de 51% femei”, a mai spus ministrul.
CITEȘTE ȘI: