Pregătirile pentru Paște sunt în toi. Cum de pe masa de sărbătoare nu poate lipsi carnea de miel, GÂNDUL vă spune cu cât se vinde acest preparat în piețele din Capitală. Prețul este ireal!
Când spui „Paște” spui, fără doar și poate, carne de miel. Comparativ cu anul trecut, acest produs alimentar a trecut printr-0 scumpire.
Dacă în 2023, un kilogram de carne de miel costa 35-45 de lei, acum tariful a fost majorat în piețele din București.
În piețele din București, carnea de miel se vine cu 55 de lei.
Dacă un miel are, în medie 20 de kilograme, atunci un calcul simplu ne indică faptul că e nevoie de circa 1.100 de lei pentru ca cumpăra un miel întreg!
Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a postat pe Facebook mai multe de reguli pentru consumatori cu privire la produsele cumpărate de Paşte. El spune cum să verificam dacă ouăle sau carnea pentru masa de Paşte sunt sigure pentru consum.
De asemenea, șegul ANPC ne sfătuieşte să fim atenţi la locurile de unde cumpărăm alimente pentru Paşte, avertizând cu privire la pericolele la care ne putem expune dacă nu alegem corect carnea, ouăle şi chiar vopseaua pentru ele.
Astfel, achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne trebuie să fie făcută numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Doar așa există garanția unui produs sigur, care nu va dăuna sănătății.
Așadar, evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. (Citește continuarea articolului aici…)
Vă recomandăm să citiți și: