George Tuță, candidatul social-democraților la primăria sectorului 1, a adus în discuție subiectul clădirilor cu risc seismic crescut din această zonă a Bucureștiului. Membrul PSD a menționat că în 8 ani de mandat, actualul primar Clotilde Armand nu a fost interesată de consecințele dezastruoase în contextul unui cutremur, deși a dispus de bani europeni pentru consolidarea acestor clădiri.
Sectorul 1 al Capitalei prezintă un risc foarte ridicat în cazul unui seism, din cauza clădirilor vechi, ce au nevoie de reabilitare. George Tuță, candidatul PSD la primăria sectorului 1, a precizat că, de-a lungul celor opt ani de mandat, Clotilde Armand, actualul edil al sectorului 1, nu a inițiat proiecte pentru consolidarea acestor clădiri, care, în contextul unui cutremur, ar putea cauza adevărate tragedii soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești.
„Riscul seismic este uriaș în capitala României. În București și cu preponderență în Sectorul 1, sunt 607 clădiri care au fost deja expertizate și sunt în risc seismic de categoria unu sau doi. Adică, la un cutremur ca cel din ’77, doamne ferește, aceste clădiri se vor prăbuși. Vor fi vieți umane pierdute din cauza lipsei de preocupare pentru consolidarea acestor clădiri. Nu înseamnă mult. Au fost bani europeni, au fost în PNNR 300 de milioane de euro fix pentru acest lucru, pentru consolidarea și reabilitarea acestor clădiri. Din păcate, la Sectorul 1 nu s-a pus în aplicare niciun astfel de proiect. Sunt zero lei atrași pe acest subiect în Sectorul 1.”, a declarat George Tuță.
Candidatul social-democrat George Tuță a subliniat necesitatea urgentării proiectelor de consolidarea ale clădirilor cu risc seismic din sectorul 1, amintind că, în cazul unui cutremur puternic, asemenea celui din ’77, distrugerile ar fi atât de mari, încât Capitala ar suferi un colaps, nu numai din prisma pierderilor de vieți omenești, ci și din punct de vedere economic.
„Pentru mine este o preocupare să consolidăm aceste clădiri pentru a putea să le reabilităm după aceea și să le redăm patrimoniului și cultural și social din care fac parte. Pentru că vorbim de centrul Capitalei, vorbim de Piața Romană, vorbim de Universitate, vorbim de clădiri emblematice, clădiri care, la urma urmei, dacă aceste lucruri vor fi afectate de un eventual cutremur, este o este afectat inclusiv PIB-ul României. Și nu o spun eu, o spun experții care au estimat că un cutremur de gravitate a celui din ’77 poate să ducă la 30% din PIB-ul României ca pierdere, deci practic intrăm în colaps. Lucrul ăsta poate fi prevenit extrem de simplu.
Așa cum s-au consolidat școlile din Sectorul 1 în timpul mandatului lui Andrei Chiriman. Spitalul Grigore Alexandrescu, când era în administrarea Sectorului 1, a fost consolidat de administrația Chiliman. Lucrurile astea trebuie să continue. Mai sunt 80 de blocuri care nu sunt reabilitate încă, dar trebuie să începem acest program de consolidare a clădirilor din Sectorul 1., a conchis George Tuță.