Prima pagină » Sănătate » STUDIU – ONU a făcut o listă cu alimentele care pot provoca deces prematur

STUDIU – ONU a făcut o listă cu alimentele care pot provoca deces prematur

STUDIU - ONU a făcut o listă cu alimentele care pot provoca deces prematur

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc major de moarte prematură, conform unui studiu efectuat pe 30 de ani. 

Alimentele ultra-procesate sunt acelea care conțin ingrediente sau  aditivi care fac produsul mai apetisant și atrăgător”.

O spune chiar Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

STUDIU – Care alimente sunt cele periculoase pentru sănătate?

Aceste ingrediente sunt găsite în sucurile carbogazoase, chipsuri, supe la plic, nuggets și înghețată. Pot include conservanți împotriva mucegaiului sau bacteriilor, coloranți artificiali, emulsificatori, zahăr, sare și grăsimi.

Mezelurile din carne procesată, precum cârnații și pateu și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca și cerealele ultra-procesate,  a declarat pentru CNN  autorul principal al studiului, Dr. Mingyang Song.

Dr. Song este profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică Chan de la Harvard.

Un studiu care a durat aproape 30 ani

Studiul a analizat date culese de la 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din Statele Unite, fără istoric de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Între 1986 și 2018, participanții au furnizat informații despre starea lor de sănătate și obiceiurile de viață la fiecare doi ani.

La fiecare patru ani, aceștia au completat un chestionar detaliat privind alimentația zilnică. Grupul care a consumat cele mai puține alimente ultra-procesate a mâncat în medie aproximativ trei porții pe zi. Celălalt grup a avut o medie de șapte porții pe zi. 

Cei care au consumat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, inclusiv un risc crescut cu 9% de decese neurodegenerative, conform datelor. Song a descris corelația ca fiind „moderată”. Ea subliniază că legătura nu a fost la fel de puternică pentru toate tipurile de alimente ultra-procesate.

„Asociația pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali”, a declarat el.

 

Citește și: Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc RISCUL de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și