Studiul care arată de ce ne place BEREA rece. Oamenii de știință din China au găsit răspunsul

Studiul care arată de ce ne place BEREA rece. Oamenii de știință din China au găsit răspunsul
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 10/05/2024, 14:45

Vara este aproape, temperaturile cresc, iar o bere rece pare soluția perfectă pentru a ne răcori. Dar de ce ne place berea rece?

Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe au găsit răspunsul.

De ce ne place berea rece

Ei au observat că moleculele din băuturile alcoolice se comportă diferit în funcție de temperatură și concentrația de alcool. La temperaturi ridicate, moleculele tind să se disperseze, făcând gustul băuturii mai puțin intens.

În schimb, la temperaturi scăzute, moleculele „se grupează”, intensificând anumite arome și creând o senzație mai puternică.

Acest lucru este valabil mai ales pentru berea cu un conținut mai mic de alcool (5-11%). La temperaturi de aproximativ 5°C, moleculele din bere se aranjează într-un mod similar cu cele din băuturile cu un conținut mai ridicat de alcool, făcând gustul mai intens și mai aromat.

De exemplu, oamenii de știință au observat cum diferența de conținut de alcool din baijiu, care poate varia între 40% și 60% în funcție de soi, este percepută diferit în funcție de temperatura la care este consumat, dispărând complet atunci când licoarea este încălzită. Și ceva similar se întâmplă cu berea, pentru care se constată un gust mai intens și mai alcoolic atunci când este servită rece.

Ce au descoperit cercetătorii chinezi

Pentru a înțelege de ce se produce acest fenomen, cercetătorii au evaluat structura moleculară a unei serii de soluții cu concentrații crescânde de alcool etilic în apă la diferite temperaturi.

Ei au observat că, la temperatura camerei și la concentrații scăzute de etanol, acesta tinde să se aranjeze în structuri piramidale în jurul moleculelor de apă, în timp ce, pe măsură ce concentrația crește, ia o configurație în formă de lanț.

Chiar și așa, aceste structuri tind să se modifice atunci când soluțiile sunt încălzite sau răcite, ceea ce ar putea explica diferențele de percepție a gustului de alcool.

De exemplu, soluțiile de etanol de 38%-42% și 52%-53%, cum ar fi cele caracteristice baijiu, care prezintă structuri caracteristice și diferite la temperatura camerei, tind să se unifice atunci când sunt încălzite.

„Gustul, rezultatul unei interacțiuni complexe”

„Gustul este rezultatul unei interacțiuni complexe între mai mulți factori. Percepția noastră este rezultatul unor senzații gustative și olfactive, somato-senzoriale și este afectată de influența temperaturii, în funcție de mecanismul de însumare a stimulilor care face ca percepția gustativă să fie potențată sau nu la nivelul receptorilor de ansamblul altor caracteristici ale ceea ce consumăm sau, în acest caz, ale băuturii”, explică pentru cotidianul „Repubblica” Gabriella Cadoni, specialist la Università Cattolica del Sacro Cuore și la Fundația Policlinica Universitară Agostino Gemelli.

„Temperatura implică și o variație la nivelul componentelor volatile ale băuturii, stimulând receptorii olfactivi retronazali care participă la senzația gustativă și care determină percepția globală”, subliniază Cadoni, potrivit The Hill.

„Luând în considerare în special temperatura, aceasta influențează gustul, deoarece toate celulele care găzduiesc receptorii gustativi au un senzor termic care le permite să o perceapă, influențând intensitatea semnalului transmis și oferind, de asemenea, o explicație a motivului pentru care aceeași băutură pare diferită în funcție de temperatura la care este degustată”, adaugă Gabriella Morini.

De aici se deduce că, la o temperatură potrivită, chiar și băuturile cu un nivel scăzut de alcool pot căpăta un gust asemănător cu cel al produselor cu concentrații mai mari de alcool, limitând totodată efectele nocive asupra sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows