Statele Unite au criticat folosirea de către Israel a armelor americane în Fâşia Gaza, dar nu a decis suspendarea livrării acestora. Motivul: nu s-a ajuns la concluzia că armata israeliană a încălcat dreptul umanitar internaţional în loviturile împotriva palestinienilor!
Aceasta este concluzia unui raport al Departamentului de Stat, difuzat vineri, 10 mai, și preluat de AFP.
Raportul arată că „este rezonabil să se estimeze” că Israelul a folosit arme într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional şi, prin urmare, cu legea americană, dar Statele Unite nu au reuşit să ajungă la „concluzii definitive” în această etapă.
Publicarea acestui raport a fost amânată cu câteva zile din cauza dezbaterilor din cadrul Departamentului de Stat.
Acesta intervine la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat public că va suspenda livrarea anumitor categorii de arme dacă Israelul va lansa o ofensivă majoră în oraşul suprapopulat Rafah, din sudul Fâşiei Gaza.
Biden însuşi a mandatat Departamentul de Stat, în februarie, să examineze dacă utilizarea de către ţări angajate într-un conflict activ şi care beneficiază de ajutor militar american, printre care Israelul, respectă legea americană.
„Natura conflictului din Fâşia Gaza face dificilă evaluarea sau tragerea de concluzii despre incidente individuale.
Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în Statele Unite, este rezonabil să se estimeze că articolele de apărare au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligaţiile sale în domeniul dreptului internaţional umanitar”, a continuat raportul.
Totuși, în concluzia raportului, americanii spun că au primit „garanţii suficient de credibile şi de fiabile pentru a permite furnizarea în continuare de arme”.
Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, care a rupt deja toate legăturile diplomatice cu Israelul, stat pe care îl acuză de „genocid în Fâşia Gaza”, a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să emită un mandat de arestare împotriva premierului Benjamin Netanyahu.
„Netanyahu nu va opri genocidul. Aceasta implică un mandat internaţional de arestare din partea Curţii Penale”, a scris pe X Gustavo Petro, ca răspuns la un mesaj de pe reţeaua socială subliniind dorinţa premierului israelian de a lansa o operaţiune militară terestră asupra oraşului Rafah.
Mai mult, Columbia cere ONU „să ia în considerare înfiinţarea unei forţe de menţinere a păcii în Gaza”.
Pe 1 mai, Gustavo Petro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul, precum Bolivia şi Belize.
„Nu ne putem întoarce la vremuri de genocid, de exterminare a unui întreg popor”, a spus preşedintele columbian în timpul unui discurs.
Cum era de așteptat, Ministerul israelian de Externe a reacţionat imediat, calificându-l pe Gustavo Petro drept „antisemit”.