Comisia Europeană, furioasă pe organizatorii Eurovision din Suedia: „Interzicerea drapelului UE a fost o greșeală regretabilă”

Comisia Europeană, furioasă pe organizatorii Eurovision din Suedia: „Interzicerea drapelului UE a fost o greșeală regretabilă”
Comisia Europeană, furioasă pe organizatorii Eurovision din Suedia: „Interzicerea drapelului UE a fost o greșeală regretabilă”. Sursa Foto- Shutterstock
Publicat: 13/05/2024, 19:57
Actualizat: 13/05/2024, 20:10

Interzicerea steagului Uniunii Europene la Concursul Muzical Eurovision a fost o greșeală „complet regretabilă” care ar trebui rectificată anul viitor, a declarat Comisia Europeană luni.

Comisia Europeană susține că Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT), cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice, este vinovată pentru incidentele petrecute pe durata celei de-a 68-a ediții a concursului muzical european desfășurat la Malmo.

UERT arunca vina pe organizatorii din Suedia

Uniunea Europeană de Radiodifuziune aruncă vina pe radiodifuzorul gazdă suedez SVT. Aceasta susține că SVT a ales să limiteze steagurile participanților și spectatorilor la spectacolul organizat la Malmo. Inclusiv steagurile curcubeu LGBTQ+ au fost interzise. Aspect raportat chiar de câștigătorul concursului, Nemo.

În culmea ironiei, steagul albastru cu cele 12 stele  a fost adesea fluturat la concursul din 2023 organizat în Marea Britanie. Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană din 2020. Mai mulți participanți au scris pe rețelele sociale că serviciile de pază și securitate le-a refuzat accesul în tribune cu steagurile UE și LGBTQ+.

Cântărețul Joost Klein, reprezentantul Olandei, a fost exclus din concurs. Acesta a amenințat verbal o angajată din echipa de producție a Eurovision.  Reprezentantul Irlandei,  Bambie Thug, un alt cântăreț care se consideră non-binar, a declarat că „a plâns împreună cu echipa când a aflat că Israelul a ajuns în marea finală a concursului”. I s-a refuzat intenția de a se afișa în spațiul public cu drapelul Palestinei tatuat pe corp.  Eden Golan, concurenta din Israel, a fost obligată să refacă versurile melodiei sale referitoare la masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie 2023.

Comisia Europeană ia măsuri

Comisia Europeană a spus că steagul albastru cu 12 stele galbene este un steag pentru toți membrii UE. Este și simbolul Consiliul Europei format din 46 de națiuni.

„Este cu siguranță o greșeală regretabilă că steagul tuturor membrilor UE care participă la competiție, precum și al altor state care aparțin Consiliului Europei… nu au putut fi afișate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer.  Margaritas Schinas, vicepreședintele Comisiei responsabil cu cultura, va dezbate problema cu UERT luni . Ea spune că va fi probabil o „discuție foarte animată”, scrie Reuters. 

UERT se apără, adăugând că au fost aplicate reguli mai stricte de securitate la evenimentul din acest an. Motivul invocat sunt tensiunile geopolitice crescute. Câteva mii de demonstranți au fluturat steaguri palestiniene în centrul orașului Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision.

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...