Mihaela Bilic, secretul sănătății. Cum este bine să consumi alimentele: crude sau preparate termic?

Mihaela Bilic, secretul sănătății. Cum este bine să consumi alimentele: crude sau preparate termic?
Sursa FOTO: facebook.com/mihaela.bilic
Publicat: 14/05/2024, 12:31

Mihaela Bilic a dezvăluit în emisiunea ”Doctor de bine” cât de sănătos este să consumăm alimentele crude ori preparatele termic. Medicul a explicat care sunt alimentele pe care este indicat să le mâncăm în stare crudă, dar și care ar trebui fierte ori coapte. 

”Focul a fost descoperit acum niște milioane de ani și mă gândesc că ar fi bine să menținem obiceiul ăsta. Sunt persoane care se gândesc că mâncatul ăsta crud, ”crudivorismul”, e o chestiune faină, dar nutriționiștii nu sunt deloc de acord cu treaba asta. Tocmai pentru că apariția focului a schimbat foarte mult felul în care ne alimentăm și ne-a adus în dietă o clasă de ingrediente pe care altfel nu am fi putut-o consuma niciodată, și anume cerealele.

Noi trebuie să realizăm că cerealele abia acum 10.000 de ani au apărut în alimentația noastră, după ce milioane de ani am fost carnivori. Sunt niște ingrediente pe care noi le digerăm parțial, nu prea suntem dotați pentru cereale, dar prin care a crescut numărul populației.

Avem cu ce hrăni populația când avem grâu, orez, porumb – dacă am fi fost doar pe bază de proteine animale, nu prea am fi putut să ne înmulțim. Sau ne mâncam între noi”, a spus Mihaela Bilic.

”Produsele de origine animală le putem mânca și crude”

Medicul atrage atenția că cerealele – un aliment nelipsit din alimentația omului – nu ar trebui niciodată consumate în stare crudă.

”Însă, atenție, fără foc nu putem. Adică amidonul din cereale nu se poate digera decât dacă este fiert sau copt. Că e pâine, că e orez, că e porumb- noi nu le putem mânca crude. Prezența gătitului este cu totul obligatorie, plus că tuturor ne place și mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor, de exemplu.

În schimb, partea de proteine și de grăsimi de origine animală sau vegetală se poate digera și crudă. Se vede treaba că am fost dați de natură să avem o chimie foarte bună cu produsele de origine animală, deoarece, chiar dacă nu avem foc, le putem mânca și crude. Depinde și de gustul fiecăruia, dar din punct de vedere digestiv nu este nicio problemă.

Condiția este să fie foarte proaspete. Apariția focului a dus la un fel de sterilizare a lor, deci nu avem nicio problemă să le păstrăm în momentul în care sunt gătite. O carne proaspătă, crudă, are doar câteva zile termenul de expirare, în schimb dacă o punem într-o mâncare și am gătit-o termic, acolo se distrug bacteriile, agenții patogei și viața ei crește”, a mai spus Mihaela Bilic.

”Oul este un produs destul de atipic”

Medicul a explicat cum ne putem lua toți nutrienții necesari din alimentele pe care le consumăm.

”Și la legume avem capacitate de digestie în stare proaspătă, crudă și chiar avem aici o recomandare să nu le gătim pentru că se distrug prin încălzire vitaminele din grupa B și vitamina C.

La capitolul legume avem și câteva excepții. Ar fi bine să nu prăjim usturoiul, ceapa prin prăjire cade greu și, pentru că tot vorbeam de cereale, sosurile făcute cu rântaș, adică cu făină, sunt greu de digerat.

La ciorbe, prin tratament termic, fibrele din legume se înmoaie și atunci când legumele sunt gătite termic, ele sunt mult mai blânde și mai prietenoase pentru stomac. Vitamina C o pierdem, cu fiecare minut de gătit scade cu 15%, dar putem să o luăm și din altceva sau pe parcursul zilei să mâncăm și o salată sau putem să o luăm din fructe.

Oul este un produs destul de atipic, el are în albuș foarte multe proteine. Vorbeam despre proteinele de origine animală că le putem digera fără probleme- cu excepția însă a albușului de ou. Și aici putem distruge mitul că face bine la voce, de pildă, că e bun înghițit crud, ei bine, nu putem să-l digerăm.

Albușul de ou trebuie preparat termic. L-am văzut în stare crudă, el este gelatinos și transparent; este cel mai bun exemplu pentru coagularea proteinelor, prin încălzire el se face tare și devine alb. La fel, dacă observăm carnea de pui, carnea de pește, când o punem pe grătar, din translucidă și gelatinoasă, devine fermă și albă. Asta înseamnă coagulare de proteină, asta înseamnă că sunt pregătite termic.

Albușul de ou este perfect dacă îl consumăm bine întărit- că l-am prăjit, că l-am fiert, important e să fie bine întărit, în schimb gălbenușul- acolo avem grăsimi, un strop de glucide, vitamine A și D, care sunt liposolubile, adică dizolvate în grăsime, ar fi perfect să-l mâncăm cleios. Sau dacă se poate chiar crud, pentru că abia atunci digestia este foarte ușoară.

Și ca să mai facem o precizare apropo de ciorbă, trebuie știut că mineralele nu se modifică prin gătit. Toate conservele au o zeamă, sfatul meu este să nu aruncați zeama la chiuvetă, pentru că fierberea legumelor a dus la transferul mineralelor în zeama respectivă. Le fel calciul, când fierbem la ciorbă carnea cu tot cu os, calciul trece în zeamă.

Avantaje/dezavantaje sunt de ambele părți, însă per ansamblu fără foc n-am fi putut mânca cereale, lucru care înseamnă mult pentru omenire. Dacă scoatem pâinea, cartoful, orezul, porumbul din alimentația globală am cam muri de foame. În schimb, la produsele de origine animală focul nu este obligatoriu”, a mai explicat medicul nutriționist.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar