Mihaela Bilic, secretul sănătății. Cum este bine să consumi alimentele: crude sau preparate termic?

Mihaela Bilic, secretul sănătății. Cum este bine să consumi alimentele: crude sau preparate termic?
Sursa FOTO: facebook.com/mihaela.bilic
Publicat: 14/05/2024, 12:31

Mihaela Bilic a dezvăluit în emisiunea ”Doctor de bine” cât de sănătos este să consumăm alimentele crude ori preparatele termic. Medicul a explicat care sunt alimentele pe care este indicat să le mâncăm în stare crudă, dar și care ar trebui fierte ori coapte. 

”Focul a fost descoperit acum niște milioane de ani și mă gândesc că ar fi bine să menținem obiceiul ăsta. Sunt persoane care se gândesc că mâncatul ăsta crud, ”crudivorismul”, e o chestiune faină, dar nutriționiștii nu sunt deloc de acord cu treaba asta. Tocmai pentru că apariția focului a schimbat foarte mult felul în care ne alimentăm și ne-a adus în dietă o clasă de ingrediente pe care altfel nu am fi putut-o consuma niciodată, și anume cerealele.

Noi trebuie să realizăm că cerealele abia acum 10.000 de ani au apărut în alimentația noastră, după ce milioane de ani am fost carnivori. Sunt niște ingrediente pe care noi le digerăm parțial, nu prea suntem dotați pentru cereale, dar prin care a crescut numărul populației.

Avem cu ce hrăni populația când avem grâu, orez, porumb – dacă am fi fost doar pe bază de proteine animale, nu prea am fi putut să ne înmulțim. Sau ne mâncam între noi”, a spus Mihaela Bilic.

”Produsele de origine animală le putem mânca și crude”

Medicul atrage atenția că cerealele – un aliment nelipsit din alimentația omului – nu ar trebui niciodată consumate în stare crudă.

”Însă, atenție, fără foc nu putem. Adică amidonul din cereale nu se poate digera decât dacă este fiert sau copt. Că e pâine, că e orez, că e porumb- noi nu le putem mânca crude. Prezența gătitului este cu totul obligatorie, plus că tuturor ne place și mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor, de exemplu.

În schimb, partea de proteine și de grăsimi de origine animală sau vegetală se poate digera și crudă. Se vede treaba că am fost dați de natură să avem o chimie foarte bună cu produsele de origine animală, deoarece, chiar dacă nu avem foc, le putem mânca și crude. Depinde și de gustul fiecăruia, dar din punct de vedere digestiv nu este nicio problemă.

Condiția este să fie foarte proaspete. Apariția focului a dus la un fel de sterilizare a lor, deci nu avem nicio problemă să le păstrăm în momentul în care sunt gătite. O carne proaspătă, crudă, are doar câteva zile termenul de expirare, în schimb dacă o punem într-o mâncare și am gătit-o termic, acolo se distrug bacteriile, agenții patogei și viața ei crește”, a mai spus Mihaela Bilic.

”Oul este un produs destul de atipic”

Medicul a explicat cum ne putem lua toți nutrienții necesari din alimentele pe care le consumăm.

”Și la legume avem capacitate de digestie în stare proaspătă, crudă și chiar avem aici o recomandare să nu le gătim pentru că se distrug prin încălzire vitaminele din grupa B și vitamina C.

La capitolul legume avem și câteva excepții. Ar fi bine să nu prăjim usturoiul, ceapa prin prăjire cade greu și, pentru că tot vorbeam de cereale, sosurile făcute cu rântaș, adică cu făină, sunt greu de digerat.

La ciorbe, prin tratament termic, fibrele din legume se înmoaie și atunci când legumele sunt gătite termic, ele sunt mult mai blânde și mai prietenoase pentru stomac. Vitamina C o pierdem, cu fiecare minut de gătit scade cu 15%, dar putem să o luăm și din altceva sau pe parcursul zilei să mâncăm și o salată sau putem să o luăm din fructe.

Oul este un produs destul de atipic, el are în albuș foarte multe proteine. Vorbeam despre proteinele de origine animală că le putem digera fără probleme- cu excepția însă a albușului de ou. Și aici putem distruge mitul că face bine la voce, de pildă, că e bun înghițit crud, ei bine, nu putem să-l digerăm.

Albușul de ou trebuie preparat termic. L-am văzut în stare crudă, el este gelatinos și transparent; este cel mai bun exemplu pentru coagularea proteinelor, prin încălzire el se face tare și devine alb. La fel, dacă observăm carnea de pui, carnea de pește, când o punem pe grătar, din translucidă și gelatinoasă, devine fermă și albă. Asta înseamnă coagulare de proteină, asta înseamnă că sunt pregătite termic.

Albușul de ou este perfect dacă îl consumăm bine întărit- că l-am prăjit, că l-am fiert, important e să fie bine întărit, în schimb gălbenușul- acolo avem grăsimi, un strop de glucide, vitamine A și D, care sunt liposolubile, adică dizolvate în grăsime, ar fi perfect să-l mâncăm cleios. Sau dacă se poate chiar crud, pentru că abia atunci digestia este foarte ușoară.

Și ca să mai facem o precizare apropo de ciorbă, trebuie știut că mineralele nu se modifică prin gătit. Toate conservele au o zeamă, sfatul meu este să nu aruncați zeama la chiuvetă, pentru că fierberea legumelor a dus la transferul mineralelor în zeama respectivă. Le fel calciul, când fierbem la ciorbă carnea cu tot cu os, calciul trece în zeamă.

Avantaje/dezavantaje sunt de ambele părți, însă per ansamblu fără foc n-am fi putut mânca cereale, lucru care înseamnă mult pentru omenire. Dacă scoatem pâinea, cartoful, orezul, porumbul din alimentația globală am cam muri de foame. În schimb, la produsele de origine animală focul nu este obligatoriu”, a mai explicat medicul nutriționist.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
O greşeală pentru care mulţi şoferi erau iertaţi de poliţie va fi sancţionată cu amenzi...
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
Cod galben de furtuni puternice și GRINDINĂ în jumătate de țară, joi! Caniculă extrema în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
ASTA înseamnă DACĂ ai coșmaruri noapte de noapte! Este ULUITOR
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare...
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Insula Iubirii, sezonul 8, 16 iulie 2024. S-a declanșat haosul după ce ispitele au oferit...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Medicul actriței Shannen Doherty, mărturii emoționante despre ultimele clipe din viața ei: ”A fost un...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Satyajit Ray, unul dintre cei mai mari cineaști universali