Alianța Nord-Atlantică analizează posibilitatea prezentării unor perspective clare pentru admiterea Ucrainei, eventual parțial, indiferent de evoluția invaziei ruse, în cadrul eforturilor de amplificare a disuasiunii, conform unui proiect al conceptului NATO, care atrage atenția asupra riscurilor unui ”eșec” al protejării suveranității totale a țării.
Cu două luni înaintea summitului NATO programat în iulie în SUA, Administrația Ucrainei cere Alianței să lanseze chiar de anul acesta negocierile de integrare, prin fixarea perspectivei integrării cel târziu în iulie 2028.
Admiterea Ucrainei în NATO ar urma să se producă indiferent dacă Rusia încetează până atunci războiul de agresiune, conform unor surse citate de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Între timp, potrivit propunerilor, statele membre NATO ar urma să suplimenteze cheltuielile pentru asistența destinată Ucrainei până la 0,25% din PIB. Nu sunt prevăzute implicări militare directe ale statelor membre NATO în ajutarea Ucrainei, deși, în anumite cazuri, sunt propuse măsuri de apărare antiaeriană, în zonele de frontieră cu Ucraina.
Propunerile sunt prevăzute într-un proiect al conceptului NATO elaborat de Andrii Yermak, șeful Cancelariei prezidențiale ucrainene, și de fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. Proiectul a fost prezentat marți la Copenhaga. La elaborarea proiectului conceptului au participat și fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski, fostul premier britanic Boris Johnson și Hillary Clinton, fost secretar de Stat american. Germania a fost reprezentată la lucrări de generalul în retragere Heinrich Brauß.
Proiectul de concept pornește de la premisa că actualul sprijin militar occidental ”este insuficient pentru protejarea Ucrainei ca stat suveran și independent”.
”Amânarea asistenței militare și indecizia privind invitarea Ucrainei să devină membră NATO au confirmat Moscovei că poate aștepta pasivitatea aliaților. Riscul unui război cu rezultat incert, care să conducă la un eșec lent al Ucrainei nu trebuie subestimat. Doar o perspectivă credibilă pentru admiterea în NATO poate convinge Rusia să nu continue războiul. Adresarea unei invitații de aderare Ucrainei în acest moment poate forța Rusia să operească războiul”, consideră autorii proiectului, cerând Alianței să prezinte în iulie un ”calendar clar” pentru admiterea țării cel târziu în iulie 2028.
”Cu cât va fi construit mai rapid conceptul disuasiunii militare, cu atât vor fi mai mici riscurile”, argumentează autorii, evitând însă asumarea responsabilității de a furniza Ucrainei ”garanții de securitate NATO” înainte de aderare, din cauza riscurilor unui război total cu Rusia.
Foto: Profimedia
Citește și: