Proteste violente au izbucnit marți după-amiază în Georgia, imediat după ce Parlamentul a aprobat legea controversată de limitare a ingerințelor străine, iar zeci de manifestanți ai opoziției au fost reținuți.
Opoziția din Georgia a organizat constant proteste în ultimele luni împotriva unei legi care, conform Uniunii Europene, riscă să blocheze parcursul european al țării.
Guvernul de la Tbilisi vrea mai multă transparență privind finanțarea organizațiilor non-guvernamentale, dar criticii aseamănă legea cu cea din Rusia, argumentând că va fi folosită pentru reducerea la tăcere a organizațiilor civice.
Parlamentul Georgiei a adoptat astăzi legea. În sediul instituției au avut loc violențe sporadice între deputații opoziției și cei din alianța pro-guvernamentală.
Imediat după adoptarea legii, manifestanții au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului de la Tbilisi, dar au fost opriți de forțele de ordine.
Uniunea Europeană a criticat vehement inițiativa legislativă, avertizând că vor fi aplicate sancțiuni.
”Noi ne-am exprimat deja poziția privind această lege, care este foarte periculoasă pentru ambițiile europene ale Georgiei. Este un obstacol pentru ambițiile europene ale Georgiei”, a declarat marți Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Serviciului European pentru Acțiune Externă (EEAS).
”Așteptările UE sunt foarte clare: adoptarea acestei legi este un obstacol grav pe parcursul Georgiei privind integrarea în Uniunea Europeană, dar vom discuta despre consecințe după eventuala aprobare”, a subliniat Peter Stano.
Noua lege prevede înregistrarea organizațiilor non-guvernamentale, inclusiv a companiilor media, care beneficiază de finanțare din străinătate în cuantum de peste 20%. Mai mulți oficiali UE susțin că legea este ”incompatibilă” cu valorile europene, iar criticii din Georgia aseamănă inițiativa cu Legea Agenților Străini, în vigoare în Rusia.
Premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a acuzat organizațiile non-guvernamentale că au încercat să declanșeze revoluții, denunțând, conform BBC, și propaganda LGBT și atacurile contra Bisericii Ortodoxe Georgiene. Opoziția din Georgia consideră că legea inspirată din Rusia riscă să fie utilizată pentru reprimarea criticilor.
”În ultimele 18 luni, Georgia s-a îndepărtat de Occident și a devenit un stat vasal al Rusiei, ceea ce este tragic pentru cetățeni”, a apreciat Liam Fox, fost ministru britanic al Apărării, citat de postul de televiziune Sky News.
Foto: Profimedia
Citește și: