Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat, marți seară, că va acționa determinat pentru protejarea companiilor americane și a angajaților, denunțând practicile comerciale chineze ”incorecte” și semnalând că vrea avansarea noilor tipuri de tehnologii, dar, în același timp, s-a distanțat de abordarea izolaționistă a lui Donald Trump.
Într-un discurs rostit la Washington, președintele Biden a prezentat măsurile de protejare a investițiilor americane și a locurilor de muncă, criticând subvențiile masive aplicate de Beijing, care au generat capacități excesive de producție.
”Anunț o serie de acțiuni pentru a mă asigura că angajații americani, companiile și corporațiile americane pot fi competitive și pot fi câștigătoare în industriile viitorului, pentru că despre asta este vorba. Realitatea este că angajații americani pot munci mai bine decât oricine și pot fi mai competitivi decât oricine altcineva atât timp cât competiția este corectă. Dar, de prea mult timp, nu a mai fost corectă. De ani de zile, Guvernul chinez a turnat bani ai statului în companii chineze, în întreaga industrie: în sectorul producției oțelului și aluminiului, în producția de semiconductori, vehicule electrice, panouri solare, în industriile viitorului, chiar și în cazul echipamentelor medicale esențiale, precum mănușile și măștile. China a subvenționat puternic toate aceste produse, împingând companiile chineze să producă mult mai mult decât piața mondială poate absorbi”, a afirmat Joe Biden, conform postului de televiziune Sky News.
Președintele SUA a semnalat că va acționa determinat pentru respingerea practicilor neconcurențiale.
”Nu voi mai permite aceste lucruri. De aceea, anunț astăzi noi tarife în sectoare-cheie ale economiei pentru a mă asigura că angajații noștri nu sunt blocați de practici comerciale incorecte”, a subliniat Biden.
Joe Biden, care candidează pentru un nou mandat de președinte al SUA, este supus presiunilor pentru menținerea ritmului activităților economice, în contextul politicii monetare stricte aplicate de Rezerva Federală (Fed) pentru stabilizarea inflației.
Joe Biden, membru al Partidului Democrat, s-a distanțat de politicile izolaționiste ale adversarului său republican, fostul președinte Donald Trump, afirmând că acesta vrea să aplice taxe vamale în relația cu toate țările.
”Trump și republicanii vor să impună tarife vamale asupra tuturor importurilor din toate țările, ceea ce va avea ca efect creșterea costurilor pentru familiile americane cu o medie de 1.500 de dolari anual”, a acuzat Biden.
Președinția SUA a anunțat, marți, taxe vamale suplimentare asupra importurilor chineze, în principal asupra vehiculelor electrice, ceea ce riscă să amplifice tensiunile cu Beijingul.
”Acțiunile de astăzi în sensul contracarării practicilor comerciale incorecte ale Chinei sunt îndreptate împotriva sectoarelor strategice. (…) Vom continua colaborarea cu partenerii din întreaga lume pentru abordarea preocupărilor comune legate de practicile comerciale incorecte ale Chinei (…)”, a anunțat Casa Albă.
Taxele vamale impuse importurilor chineze de oțel și aluminiu au fost majorate de la 0-7,5% la 25%, iar cele pentru achizițiile de semiconductori vor crește de la 25% la 50% până în 2025. În cazul vehiculelor electrice chineze, tarifele vamale sunt majorate de la 25% la 100% în 2024. Tarifele la importurile de acumulatori pentru mașini electrice vor fi majorate de la 7,5% la 25% anul acesta, iar cele pentru mașini cu motoare clasice vor crește de la 7,5% la 25% în 2026. Taxele vamale pentru piesele acumulatorilor cresc de la 7,5% la 25% în 2024.
China a denunțat decizia Statelor Unite, avertizând că va aplica măsuri de retorsiune pentru protejarea intereselor comerciale.
”China se opune ferm și transmite mesaje de protest față de acțiunea majorării taxelor pentru anumite produse chineze. Vom aplica măsuri determinate pentru protejarea drepturilor și intereselor”, a transmis Ministerul chinez al Comerțului.
Foto: Profimedia
Citește și: