România începe anul 2024 cu o creștere economică modestă, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică. Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,5% în perioada ianuarie-martie, comparativ cu ultimul trimestru din 2023.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, PIB a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută şi cu 1,8 % pe seria ajustată sezonier.
Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2024, precizează INS.
În primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 0,5%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul intern brut s-a majorat cu 1,8%.
Pe de altă parte, câştigul salarial mediu brut a fost, în luna martie, 8.502 lei, cu 512 lei (+6,4%) mai mare decât în luna februarie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2779 lei).
Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%.
Indicele câştigului salarial real a fost 106,8% în luna martie 2024 față de luna martie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 105,9% în martie 2024 față de luna februarie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 252,6%, cu 14,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2024.
În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
În același timp, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel: în sănătate şi asistență socială (+6,9%), învăţământ (+4,6%), respectiv în administraţia publică (+1,7%).
CITEȘTE ȘI:
Marcel Ciolacu: PIB-ul României a atins cel mai mare NIVEL din istoria sa