Economia Germaniei va continua relansarea în următoarele luni, susținută de intensificarea consumului privat, deși creșterea economică va fi redusă anul acesta, conform experților independenți consultați de Guvernul Olaf Scholz.
PIB-ul Germaniei ar urma să aibă o evoluție de 0,2% în 2024, conform unui raport publicat miercuri și citat de grupul media Bloomberg.
Anul viitor, economia va avansa cu 0,9%, în contextul în care Germania beneficiază de intensificarea comerțului mondial, subliniază specialiștii cancelarului Olaf Scholz.
Raportul Consiliului Experților Economici este cel mai recent semnal că principala economie a Europei este pe cale să depășească perioada apropiată stagnării economice care a persistat de un an.
”Un stimulent suplimentar ar putea fi oferit de o eventuală decizie a Băncii Centrale Europene de relaxare a politicii monetare”, au subliniat specialiștii guvernamentali.
Olaf Scholz a justificat stagnarea economică prin faptul că cererea comercială din partea Chinei rămâne slabă, prin incertitudinea geopolitică asociată războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cancelarul a menționat și șocul energetic, care a generat inflație.
”Prin urmare, este o veste bună că inflația a revenit la 2%. Perspectivele mediilor de afaceri se îmbunătățesc, este posibilă o relansare stabilă”, a afirmat miercuri Olaf Scholz.
”Îmbunătățirea condițiilor financiare a companiilor va stimula investițiile private”, a explicat specialistul Ulrike Malmendier, membru al Consiliului economic.
Cu toate acestea, economia Germaniei va avea performanțe sub media Uniunii Europene și a Grupului G7 anul acesta.
Comisia Europeană se așteaptă ca PIB-ul Germaniei să evolueze cu doar 0,1% anul acesta, comparativ cu 0,7% în Franța, 0,9% în Italia, 0,5% în Marea Britanie și 2,4% în Statele Unite.
Activitățile economice tind să se relanseze în zona euro și în Uniunea Europeană, după rezultatele slabe de la finalul anului 2023.
Oficiul UE pentru Statistici (Eurostat) a anunțat creșteri economice anuale de 0,4% atât în zona euro, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene.
”După un an 2023 dificil, activitățile economice s-au relansat în primul trimestru al anului. Este de așteptat ca impulsul economic să se intensifice în următoarele trimestre, ceea ce va conduce la o creștere economică anuală în UE de 1,0% anul acesta și de 1,6% în 2025”, a afirmat Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru Afaceri Economice.
Foto: Profimedia
Citește și: