Prima pagină » Actualitate » Cea mai nouă STAȚIUNE din România. Locul de basm în valoare de 16.752.345 lei

Cea mai nouă STAȚIUNE din România. Locul de basm în valoare de 16.752.345 lei

Stațiunea Băile Sărate de la Ocna Mureș, din județul Alba, este cea mai nouă stațiune din România și a reprezentat o adevărată atracție pentru turiști, încă din primele săptămâni de la inaugurare. Încasările au fost peste aşteptări, fiind vorba de 1 milion de euro.

Iar Administrația județeană Alba nu vrea să se oprească aici, Consiliul Județean (CJ) Alba anunțând, marți, că a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru o nouă bază de agrement, Băile sărate de la Ocnișoara.

„Acest demers vine ca o completare firească a succesului proiectului de amenajare a bazei de tratament și agrement din Ocna Mureș, evidențiind viziunea noastră asupra dezvoltării durabile și a promovării potențialului turistic al județului. Prin amplasamentul său într-o zonă de dealuri cu peisaje deosebite și resurse naturale, Băile Sărate Ocnișoara promit să devină un punct de atracție pentru turiștii din întreaga țară. Această inițiativă va revitaliza zona și va aduce oportunități economice noi pentru comunitatea locală”, susțin reprezentanții CJ Alba.

Obiectul investiției „Amenajarea Băilor Sărate Ocnișoara” este în valoare de 16.752.345 lei la care se adaugă TVA. Termenul pentru prestarea serviciilor de proiectare şi verificarea proiectului tehnic este de 5 luni. Lucrările trebuie realizate în 17 luni.

Cum va fi amenajată baza de agrement

Se dorește realizarea unei baze de agrement în specificul arhitectural al zonei care să se integreze cu elementele naturale înconjurătoare.

Funcțiunile întregului ansamblu vor fi conectate prin alei pietonale realizate din materiale ecologice integrate în cadrul natural existent.

Terenul pe care se intenționează construirea băilor sărate Ocnișoara este situat în vecinatatea drumului comunal DC14: DC13 – Odverem – Ocnișoara. Acesta are o suprafață de 26.367 mp. Acolo a fost reamenajată o fântână veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată – zonă cunoscută ca „la murătoare”, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul.

Amenajarea presupune realizarea unor lacuri cu apă sărată, bazine cu apă dulce, amenajare zonă de picnic inclusiv construirea unor pavilioane din lemn (tip filigorii).

Vor fi două construcții din lemn (una pentru acces recepție și vestiare, iar cealaltă pentru alimentație publică, restaurant și bucătărie).

Zona de recreere și divertisment va fi în partea de est a sitului. Aceasta va cuprinde lacul cu apă sărată deja existent care va fi reamenajat, o plajă de nisip dotată cu umbreluțe și șezlonguri (pentru relaxare) și un teren de volei pe nisip.

Zona va mai cuprinde două construcții cu destinația de vestiar care vor avea în componență boxe (cu rol de garderobă) grup sanitar și zona de masaj.

Ca și structură vor fi construite cu fundații din beton, cadre din lemn masiv și învelitoare din tablă metalică, în timp ce lacul sărat va fi amenajat cu ajutorul unor fascine montate pe maluri.

La partea inferioară va fi păstrat terenul natural, acesta având o adâncime de aproape 1,35 m. Zona balneară va cuprinde un bazin cu nămol, două alveole de relaxare și o zona de uscare.

Bazinul cu nămol cât și alveolele vor avea o adâncime de 0,80 m. Celelalte bazine vor avea adâncime de 2 metri, potrivit alba24.ro.

FOTO – Facebook

Citește și