Climatologul Roxana Bojariu, despre fenomenele meteo extreme din ultima perioadă, din Europa și SUA: „Deja înseamnă o legătură cu schimbarea climei”

Publicat: 18/05/2024, 18:52
Actualizat: 18/05/2024, 19:07

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit sâmbătă, la Digi 24, despre fenomenele meteo extreme din ultima perioadă, inundațiile în Franța și Germania sau furtunile puternice din Statele Unite, și ce legătură au acestea cu încălzirea globală.

„Dacă privim individual fenomenul, fie pe o parte a Alanticului, fie în altă zonă a lumii, nu vom vedea legătura directă. Dar faptul că astfel de manifestări extreme ale unor sisteme de vreme, altfel normale pentru perioada din an și pentru locul unde se produc, au loc din ce în ce mai des, deja înseamnă o legătură cu schimbarea climei. Legătura, deci, este în statistică, în faptul că avem din ce în ce mai frecvente fenomene extreme, că nivelul lor de intensitate este din ce în ce mai mare. De exemplu aceste precipitații din Europa care au produs inundații. Cantitatea sporită de precipitații poate fi legată arde o atmosferă mai caldă care este alimentată de suprafețele mai calde ale mărilor și oceanelor.

Nu a fost doar fenomenul El Nino din Pacificul tropical, care acum e pe cale de trecere spre condiții normale. Dar toate oceanele lumii, în general, au fost mai calde și sunt recorduri, nu doar în temperatura atmosferei, ci și în temperatura la suprafața oceanelor, a Oceanului Atlantic, nordul Atlanticului, dar și Mediterana e mai caldă și Marea Nagră e mai caldă. Și atunci, evident, că avem o încărcătură mai mare de vapori de apă, care pe condiții specifice precipită mult mai abundent și avem și mediul artificial construit, omul care a modificat natura, a izolat suprafețele de pământ de atmosferă și apa nu se mai infiltrează în aceeași măsură ca înainte (…). Deci, sunt acești factori care împreună ne dau imaginea unei noi ordini climatice”, a spus Roxana Bojariu.

Ea a fost întrebată dacă noi suntem mai feriți de aceste fenomene meteo extrrem, acum sau pe viitor, ținând cont că țara noastră este mai departe de marile întinderi de apă, cum ar fi oceanele sau Marea Mediterană.

„Nu neapărat mai feriți, avem Marea Neagră aproape. E adevărat că nu este o întindere tot atât de mare ca Mediterana sau ca oceanul, dar și ciclonii de deasupra Oceanului Atlantic ajung să aducă și deasupra României instabilitate. Sau ciclonii Mediteraneeni se încarcă și deasupra Mării Negre mai calde, așa că și noi simțim aceste efecte. Avem și noi inundații, mai ales în bazinele mici și vedeți că și în România a crescut intensitatea precipitațiilor. Evident că factorii locali, apropierea relativă din ocean, lucrurile acestea își spun amprenta, dar fenomenele extreme nu evită România. Clar, le avem și noi pe ale noastre și va trebui să ne adaptăm tocmai pentru că schimbarea climei ne pune și nouă probleme de acest fel”, a afirmat aceasta.

Ea a ținut să precizeze că, „din păcate, efectele schimbării crimei se văd în mai mare măsură decât ne-am fi așteptat acum 20 de ani, deși și atunci vorbeam de schimbarea climei”.

„E clar că există o accelerare la nivel global a încălzirii. Și anul 2023 și începutul anului 2024 înseamnă și pentru noi, climatologii, ceva deosebit pentru că nivelurile la care au ajuns recordurile de temperatură, și vorbim de temperatura aerului, dar și de temperatura mărilor și oceanelor, nivelurile acestea sunt fără precedent, cumva ne-au surprins și pe noi. Deci e clar că ne așteptam să avem această creștere a temperaturii medii globale, a temperaturilor sezoniere și în oceane, dar magnitudinea cu care au crescut acesta, mărimea cu care au crescut este mult mai mare decât chiar se anticipa, de exemplu, acum câțiva ani”, a fost concluzia sa.

Sursa foto: Caracter ilustrativ: Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×