Elicopterul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, a „aterizat forțat” în munți, anunță TEHERAN. Ce se întâmplă dacă Raisi a murit

Elicopterul președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, a „aterizat forțat” în munți, anunță TEHERAN. Ce se întâmplă dacă Raisi a murit
Publicat: 20/05/2024, 01:07
Actualizat: 20/05/2024, 01:31

Un elicopter dintr-un convoi de trei, în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, a fost implicat într-un accident, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană, transmite Reuters. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit agenției de presă iraniene Tasnim. Echipele de salvare se îndreaptau spre locul accidentului în condiții meteo deosebit de dificile. Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident și nu există încă nici o confirmare oficială.

UPDATE: Cine îi ia locul lui Raisi

În cazul decesului președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, vicepreședintele va prelua funcția, cu aprobarea liderului suprem, scrie Al Jazeera.

În cazul unui deces al președintelui iranian, constituția iraniană prevede că primul vicepreședinte – care este acum Mohammad Mokhber – va prelua funcția de președinte, cu aprobarea liderului suprem. Potrivit ierarhiei politice iraniene, șeful statului este liderul suprem Ali Khamenei, iar președintele este considerat șeful guvernului, al doilea la comandă.

În 50 de zile se organizează alegeri

În cazul în care al doilea la comandă moare, atunci primul vicepreședinte va fi la conducere, iar în 50 de zile țara trebuie să meargă la alegeri pentru a alege un nou președinte.

Ayatollahul Ali Khamenei: „Rugați-vă pentru Raisi”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că naţiunea „trebuie să se roage” pentru Ebrahim Raisi, a relatat televiziunea de stat IRIB, citată de BBC.

„Poporul iranian nu trebuie să-şi facă griji, nu va exista nicio perturbare în activitatea ţării”, a adăugat el.

UPDATE ora 20.50. Căutările aeriene au fost sistate din cauza întunericului

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Iran, Babak Yektaparast, a anunţat sistarea căutării pe cale aeriană a elicoperului preşedintelui Ebrahim Raisi, duminică seară, la scurt timp după lăsarea întunericului, relatează Al Jazeera.

„Din păcate, continuarea operaţiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceţii intense şi întunericului din întreaga regiune”, a declarat el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanţe.

Oficialul a subliniat însă că ambulanţele aeriene sunt în aşteptare, pregătite, în Tabriz şi Teheran.

Știrea inițială. Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim.

”Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu preşedintele”, a spus Tasnim la X.

”Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN.

Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi.

ABC News notează că un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a suferit duminică o „aterizare forțată”, citând televiziunea de stat iraniană, fără a oferi detalii.

Raisi, un candidat la funcția supremă

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

Raisi se deplasa în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. Televiziunea de stat a descris zona în care s-a produs incidentul ca fiind în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu națiunea Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Echipele de salvare se îndreptau duminică după amiaza spre locul accidentului. Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident și nu a existat încă nicio confirmare oficială. Salvatorii au fost împiedicați de condițiile meteo nefavorabile din zonă. Au fost raportate ploi abundente, însoțite de vânt.

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică dimineața devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele azer Ilham Aliyev. Este al treilea baraj pe care cele două națiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul pilotează o varietate de elicoptere în țară, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese pentru acestea. De asemenea, flota sa militară aeriană datează în mare parte de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai...
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Test de cultură generală. Care instrument muzical este mai vechi decât roata?
×