AMINTIRI despre Ion Dichiseanu. Fiica marelui actor a dezvăluit VISUL neîmplinit din copilăria tatălui său: „Era să-l calce și trenul”

Publicat: 20/05/2024, 18:20

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” va avea loc în perioada 24-26 mai, la Adjud, orașul din care Ion Dichiseanu a pornit să cucerească lumea. Ioana Dichiseanu, fiica maestrului, a povestit, la GÂNDUL EXCLUSIV, ce a moștenit de la tatăl său, dar și ce-i povestea acesta în momentele pe care le petreceau împreună. 

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este un omagiu adus de familia, prietenii și colaboratorii marelui actor, care a trecut la cele veșnice acum trei ani. Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani.

„Avea multe amintiri frumoase și multă plăcere să povestească despre familie”

Ioana Dichiseanu a mărturisit de ce a ales să lanseze la Adjud, la cea de-a doua ediție a Festivalului ”Ion Dichiseanu”, albumul său de muzică fado, „O meu fado.”

Am ales să lansez acolo (n.r. – albumul «O meu Fado») pentru că mi s-a părut potrivită conjunctura, dat fiind faptul că eu mă simt, oarecum, legată de acest oraș, pentru că tata s-a născut acolo și am amintiri chiar din amintirile lui.

Fiica maestrului Ion Dichiseanu a dezvăluit o parte din amintirile lăsate de tatăl său, pe care le poartă mereu cu ea, dar și despre poveștile pe care artistul i le spunea despre viață, oamenii dragi, dar mai ales despre familie.

”O, Doamne, dar ce nu-mi povestea! El a fost într-o familie cu nouă copii și nu aveau niște posibilități financiare extraordinare. Au prins și cel de-al Doilea Război Mondial, iar o parte din familie a fost în lagăr.

Visul lui când era copil era să aibă o bicicletă și se spunea că dacă reușești să strângi un număr de bilete de tren (îți poți lua o bicicletă – n.r.). Dat fiind faptul că el s-a născut la pavilioanele CFR, tata a  început să strângă, și era să-l calce și trenul, săracul de el. A venit momentul când a trebuit să fie deportat și n-a mai reușit să-și ia o bicicletă. Nici mai târziu nu și-a cumpărat o bicicletă.

Avea multe amintiri frumoase și multă plăcere să povestească despre familie, despre cum era bunica Agapia, Dumnezeu să o odihnească, mama lui. Pe măsură ce înaintez în vârstă, descopăr tot mai multe asemănări cu tata”, sunt doar câteva dintre mărturiile emoționante făcute de Ioana Dichiseanu.

„Te iubesc până la cer și dincolo de el!”

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani. Fiica sa, Ioana Dichiseanu, a postat pe Facebook un mesaj emoționant în memoria artistului:

Astăzi este acea zi nefastă… În care se împlinesc trei ani de când ai plecat de lângă noi, cei care te vom iubi pentru totdeauna… Omul iubitor de oameni, artistul desăvârșit, tatăl perfect, soțul minunat, bunicul devotat, socrul prieten… Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am trăit lângă tine și pentru tot ceea ce trăiesc datorită ție. Te iubesc până la cer și dincolo de el!”

Ion Dichiseanu, maestrul nemuririi. O viață pentru scenă

Ediția a doua a Festivalului de Teatru, Film și Muzică i-a avut ca protagoniști pe Florin Piersic, Pavel Bartoș, Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Daniela Condurache, George Rotaru și Adrian Artene, soțul Ioanei Dichiseanu.

Ion Dichiseanu s-a născut la 20 octombrie 1933, la Adjud, într-o familie numeroasă, cu nouă copii, fiind penultimul apărut pe lume între cele cinci fete şi cei patru băieţi.

  • În anul 1959, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar ulterior a plecat cu întreaga promoţie la Teatrul din Botoşani, care era nou înfiinţat şi căuta actori.
  • În anul 1960, a debutat în film, în „Darclée”, regia Mihai Iacob, unde a jucat alături de Silvia Popovici şi Victor Rebengiuc. Filmul, inspirat din biografia marii soprane române Hariclea Darclée – prima interpretă a personajului Tosca din faimoasa operă a lui Puccini – a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în anul 1961.
  • Din bogata filmografie a marelui actor, menţionaăm producţiile „Post-restant” (1961), „Porto-Franco” (1961), „Tudor” (1962), „Titanic vals” (1964) – Gigi Stamatescu, „Mofturi 1900” (1964), „Runda 6” (1965), „Dincolo de barieră” (1965), „Tunelul” (1966), „Frumoasele vacanţe (1967), „Amprenta” (1967), „Bătălia pentru Roma” (1968), „Aventurile lui Tom Sawyer” (1968), „Războiul domniţelor” (1969), „Castelul condamnaţilor” (1970), „Cântecele mării” (1971), „Printre colinele verzi” (1971), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul român” (1975), „Cantemir” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977), „Pentru patrie” (1978), „Melodii, melodii” (1978), „Revanşa” (1978), „Ultima frontieră a morţii” (1979), „Clipa” (1979), „Burebista” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Cucerirea Angliei” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Racolarea” (1985), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006), „Supravieţuitorul” (2008).
  • A apărut în spectacole de teatru, pe scenele din Botoşani şi Galaţi, apoi a venit în Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Nottara. Aici a apărut în foarte multe piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind „Micul infern”, în care a jucat alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan şi Ştefan Radoff.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În 2015, Ion Dichiseanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor

La 21 octombrie 2015, autoritățile locale din municipiul Adjud au hotărât şă-i acorde „Cheia oraşului” şi atribuirea numelui „Ion Dichiseanu” Sălii de spectacole a Casei de Cultură. Este, de asemenea, Cetăţean de Onoare al oraşelor Adjud şi Călăraşi.

În 2016, Ion Dichiseanu a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.

În martie 2017, Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului şi informaţii pe care publicul nu le aflase despre el – anecdote de pe platourile de filmare, din călătoriile sale prin lume şi despre întâlnirile cu mari vedete precum Ursula Andress, Jean-Paul Belmondo, Yves Montand sau Omar Sharif.

În martie 2018, în cadrul evenimentului aniversar „25 de ani de la înfiinţarea UARF”, organizat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, Ion Dichiseanu s-a numărat printre personalităţile premiate, primind o Diplomă de excelenţă.

Urmăriți integral interviul la GÂNDUL EXCLUSIV:


CITEȘTE ȘI:

Florin Piersic, marele absent al Festivalului „Ion Dichiseanu”. Ce MOMENT pregătise în memoria bunului său prieten: „Voia neapărat să vină”

„DEZMĂȚ” cultural, la cea de-a treia ediție a festivalului Teatru, Film și Muzică Ion Dichiseanu. „Declarație de drag” pentru maestrul nemuririi

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor