Reuters: Iranul devine mai IMPREVIZIBIL după moartea președintelui /Există riscul ca Teheranul să devină mai greu controlat

Reuters: Iranul devine mai IMPREVIZIBIL după moartea președintelui /Există riscul ca Teheranul să devină mai greu controlat
Publicat: 20/05/2024, 16:51

Moartea președintelui Ebrahim Raisi îl elimină pe unul dintre succesorii liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, ceea ce transformă Teheranul într-un actor și mai puțin predictibil în Orientul Mijlociu, cu riscul de a fi mai dificil de controlat, conform agenției Reuters.

”Principalul generator de instabilitate în Orientul Mijlociu tocmai a devenit mai greu de evaluat. După cum s-a dovedit prin recentele atacuri cu rachete asupra Israelului, Iranul este unul dintre principalele motive pentru care investitorii globali ezită să transfere prea mult capital în regiune. Iar moartea președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter amplifică incertitudinea. Elimină un succesor evident al lui Ali Khamenei pentru postul de lider suprem. În pofida recentului atac asupra Israelului, liderul suprem al Republicii Islamice este o personalitate cu o abordare cunoscută. Riscul este ca rolul Iranului într-un Orient Mijlociu febril să fie și mai dificil de evaluat”, notează agenția Reuters.

Rolul președintelui este secundar ca importanță în Iran, iar în ultimele decenii funcția a fost deținută atât de politicieni reformiști, cât și conservatori. Influența centrală asupra principalelor teme de politică internă și externă îi aparține liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, aflat în funcție din 1989.

Dar președintele este responsabil de politicile economice, astfel că lui Raisi îi este atribuită o parte din vină pentru inflația de 40% cu care Iranul s-a confruntat în ultimii ani. Oricine va prelua funcția va fi afectat de sancțiunile impuse de SUA, care împiedică Iranul să exporte aproximativ trei milioane de barili de petrol pe zi.

”Noua Administrație va moșteni o economie internă disfuncțională, controlată în mare parte de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, vizat de sancțiuni americane. Acest context limitează interesul investitorilor pentru Iran, cu excepția Chinei, care cumpără cea mai mare parte a exporturilor iraniene de 1,6 milioane de barili pe petrol pe zi”, subliniază agenția Reuters.

Ebrahim Raisi era considerat favorit pentru a-l succeda în funcție pe ayatollahul Ali Khamenei.

”Acum riscul este ca Adunarea Experților să îl susțină pe Mojtaba Khamenei, liderul ayatollahului, sau pe un candidat apropiat de Gardienii Revoluției. Niciunul nu este popular în rândul iranienilor. Dar cea mai mare incertitudine este cum ar acționa în chestiuni geopolitice, inclusiv într-un potențial conflict cu Israelul, un nou lider suprem. În pofida retoricii, longevitatea lui Khamenei contribuie la amortizarea temerilor investitorilor”, concluzionează Reuters.

Președintele Ebrahim Raisi, ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian și alte șase persoane au murit într-un accident de elicopter produs duminică. Liderul suprem, Ali Khamenei, a anunțat luni că prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber va acționa în funcția de președinte interimar până la alegerea unui nou președinte, în termen de 50 de zile.

Foto: Profimedia

Citește și:

Procurorul CPI cere mandate pentru arestarea lui Benjamin Netanyahu și a ministrului israelian al Apărării /Sunt vizați și lideri Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×