Moartea bruscă a președintelui Ebrahim Raisi intervine în contextul crizelor interne, ceea ce poate conduce la escaladarea disputelor politice, cu efecte asupra întregului Orient Mijlociu, comentează publicația Handelsblatt.
Președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Amir-Abdollahian, morți în accidentul aerian produs duminică, erau considerați lideri ai aripii teocratice radicale din jurul ayatollahului Ali Khamenei, iar președintele era favorit pentru a-l succeda pe liderul suprem al Iranului.
Analiștii politici nu se așteaptă la schimbări fundamentale ale liniei politice, însă există risc de amplificare a crizelor.
”Pe termen scurt, există riscul crizelor și incertitudinii la nivel intern”, afirmă Jana Puglierin, expert în cadrul Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations).
”Există o stare de fragilitate și neliniște”, confirmă Claudia Majohr, analist în cadrul Fundației germane pentru Științe Politice.
”Moartea bruscă a președintelui intervine în contextul în care Iranul este afectat de o serie de crize politice, de la conflictul din Fâșia Gaza la situația din Siria, din Irak, Yemen și Israel. De aceea, situația economică și socială este explozivă. Iranul este vizat de zeci de ani de sancțiuni occidentale, iar populația suferă și din cauza corupției și a atitudinii arbitrare a elitelor religioase”, notează publicația germană Handelsblatt.
”Focurile de artificii folosite de unii cetățeni la moartea președintelui relevă amploarea stării de nemulțumire față de regimul islamist”, afirmă diplomatul Wolfgang Ischinger.
Moartea președintelui Raisi generează speculații privind numele succesorului ayatollahului Ali Khamenei.
”Alegerile prezidențiale îi vor oferi lui Khamenei oportunitatea elegantă de a obține mai multă susținere pentru regimul islamist prin alegerea unui președinte mai popular. Și Occidentul are șansa unui nou început în relațiile diplomatice, prin abordarea problemelor sensibile de genul programului nuclear, al politicii față de Israel și relațiilor cu lumea arabă”, subliniază Wolfgang Ischinger.
Însă criza internă generată de moartea președintelui riscă să conducă la escaladarea conflictului între liderii islamiști și forțele opoziției seculare, cu efecte care se pot repercuta asupra întregului Orient Mijlociu.
Foto: Profimedia
Citește și: