Clasarea unui caz de omor comis de un tânăr polițist împotriva unui bărbat cu probleme de sănătate a provocat un val de controverse, în condițiile în care decizia anchetatorilor a fost una neașteptată. Și mai neașteptată a fost motivarea ordonanței de clasare, pe care, de altfel, instanța a hotărât să o anuleze și să dispună redeschiderea dosarului.
Restricțiile impuse cetățenilor după ce România a intrat, în 2020, în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19 au generat o nemulțumire generală care, în mare parte, s-a răsfrâns asupra polițiștilor și jandarmilor trimiși în stradă să-i sancționeze drastic pe românii care ieșeau din casă „fără motiv întemeiat”.
Pe acest fond au avut loc chiar și lupte de stradă între autorități și cetățeni, cea mai cunoscută fiind revolta interlopului Spartacus, din Sectorul 5, care, aflat la o petrecere zgomotoasă, organizată, evident, ilegal, a amenințat într-un live transmis pe Facebook că, dacă polițiștii vin să-i strice cheful, le va răsturna dubele.
A urmat o bătaie generală, în timpul căreia petrecăreții și polițiștii au aruncat cu pietre unii în alții. Capturat de jandarmi, Spartacus a fost bătut cu simț de răspundere, după care, cu ochii tumefiați, a postat pe contul său deschis pe platforma de socializare celebrul mesaj: „Îmi pare rău la domni polițiști”.
La numai câteva zile după „înfrângerea” lui Spartacus, în noaptea de 21 spre 22 aprilie 2020, recepționerul unui hotel din Bucureștii Noi a sunat la numărul de urgență 112 și a spus că există un locatar cu probleme psihice, care are nevoie de ajutor.
Bărbatul era Alexandru Găzdac, un activist în vârstă de 37 de ani, care avea o criză. Coborâse la recepție îmbrăcat doar în boxeri și înarmat cu o foarfecă de papetărie, un cui îndoit și o pereche de căști.
Deși, în astfel de situații, procedura cere ca la fața locului să ajungă atât Poliția, cât și un echipaj al Ambulanței, de această dată, personalul medical nu a ajuns la timp. Conform unor surse judiciare, pe ușa din față a hotelului au intrat patru bărbați, dintre care trei polițiști ai Secției 5 și un jandarm.
Bărbatul ar fi devenit agitat și ar fi început să strige: „Covid!, Covid!”. Cei patru bărbați au încercat să-l prindă și să-l imobilizeze, însă acesta a apucat să se refugieze în lift. Acolo, foarte speriat, Alexandru Găzdac a devenit violent, și în timp ce lovea la întâmplare cu obiectele ascuțite pe care le avea la el, l-a rănit la mână pe agentul de poliție Vlăduț Lucian Tudorache.
În acest context, forțele de ordine au dat cu spray lacrimogen, iar Alexandru Găzdar a plecat singur cu liftul, preț de câteva etaje. A urmat o urmărire pe scări, iar bărbatul tulburat a fost încolțit de cei patru urmăritori, între etajele 13 și 14. Acolo, pentru că nu s-a supus somațiilor și încă avea în mână cuiul respectiv, polițistul Vlăduț Lucian Tudorache l-a împușcat de șase ori, cu un pistol Makarov de calibru 9 milimetri. Primul gonț l-a lovit în spate. Agentul a tras alte patru focuri, unul după altul, iar după al cincilea glonț, Găzdac a căzut.
Cum încă ținea cuiul în mână, Tudorache l-a împușcat în piept cu ultimul glonț pe care îl mai avea în încărcător. Ciuruit de gloanțe, Găzdat a fost legat cu cătușele de balustradă și bătut cu o tonfă. Mai apoi, cei patru subofițeri au încercat să-i oprească hemoragia cu niște prosoape, dar bărbatul a mai trăit foarte puțin.
Alexandru Găzdac locuia în hotelul respectiv într-un apartament cumpărat de sora sa, stabilită în Franța. Despre acesta se știa că ar fi o persoană cu probleme psihice și devenise cunoscut după ce, în 2016, a intrat cu mașina în poarta gardului care împrejmuiește Palatul Victoria, pentru a demonstra că autoritățile nu sunt pregătite să preîntâmpine un atentat al teroriștilor ISIS.
Câteva ore mai târziu, șefii Ministerului Afacerilor Interne, Poliției Române și Poliției Capitalei au transmis presei un mesaj comun prin care au informat publicul despre faptul că armamentul a fost folosit în mod legat. Declarația comună a venit, însă, într-un moment în care ancheta era abia la început, iar cu numai câteva ore înainte fusese luată în calcul reținerea agentului Vlăduț Tudorache, pentru omor. În final, decizia a fost însă ca polițistul să fie lăsat liber, în contextul tensiunilor care existau în societate la momentul respectiv, pe fondul restricțiilor de circulație din cauza pandemiei.
A urmat o anchetă instrumentată de procurorul Roxana Stoenescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care, în final, a decis să claseze dosarul. Procuroarea a considerat că, pe de-o parte, polițistul s-a speriat, iar pe de altă parte, Alexandru Găzdac era înarmat (cu un cui) și ar fi putut să rănească persoane nevinovate, care ar fi ieșit din locuințe alarmate de gălăgia de pe hol.
Nemulțumită de soluția găsită de procuror în cazul uciderii lui Alexandru Găzdac, familia acestuia a atacat decizia de clasare la Tribunalul București, unde instanța a decis redeschiderea dosarului.
Potrivit unor surse judiciare, de această dată, procurorii au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Vlăduț Lucian Tudorache, pentru omor, dar și pentru purtare abuzivă, în legătură cu faptul că, după ce fusese împușcat de șase ori și agoniza, Alexandru Găzdac a fost încătușat și bătut.
Sursele citate au afirmat că, până la o decizie definitivă a instanței, agentul a fost pus la dispoziție și nu mai are voie să poarte armă de foc.
În cazul în care va fi achitat, va fi repus în drepturi. Dacă însă va fi găsit vinovat, ar putea să primească o pedeapsă cu închisoarea și i se va desface contractul de muncă.
CITEȘTE ȘI: