România, campioană la volumul lucrărilor de construcții în Europa. Avansul a fost de peste 90 de ori mai mare decât media la nivelul UE

România, campioană la volumul lucrărilor de construcții în Europa. Avansul a fost de peste 90 de ori mai mare decât media la nivelul UE
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 21/05/2024, 14:57
Actualizat: 21/05/2024, 15:36

Volumul lucrărilor de construcții, ca serie ajustată sezonier, a crescut, în martie 2024, comparativ cu februarie 2024, cu 0,1% în zona euro și a scăzut cu 0,1% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat. România este statul membru UE cu cea mai masivă creștere, aceasta fiind de 91 de ori mai mare decât media la nivelul blocului comunitar.

Rezultatele din luna anterioară, februarie 2024, arătau că producția în construcții a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE. În ceea ce privește evoluția de la an la an, în martie 2024, comparativ cu martie 2023, volumul lucrărilor în construcții a crescut cu 0,1% în zona euro și a scăzut cu 0,7% în UE.

Defalcat pe sectoare, comparație lunară a Eurostat, în martie, comparativ și februarie 2024, în zona euro, arată că volumul:

  • a scăzut cu 1,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 0,6% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,6% pentru activitățile de construcții specializate.

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 2,6% pentru construcția de clădiri,
  • a scăzut cu 0,8% pentru inginerie civilă,
  • a crescut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi lunare ale producției în construcții au fost înregistrate în Cehia (-7,8%), Slovacia (-7,6%) și Slovenia (-7,4%). Cele mai mari creșteri au fost observate în România (+9,1%), Franța (+1,1%), Belgia și Germania (ambele +1,0%).

Comparație anuală

În zona euro în martie 2024, comparativ cu martie 2023, producția în construcții:

  • a scăzut cu 3,5% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 5,4% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,3% pentru activitățile de construcții specializate,

În UE, producția în construcții

  • a scăzut cu 5,2% pentru construcția de clădiri,
  • a crescut cu 2,7% pentru inginerie civilă,
  • a scăzut cu 0,5% pentru activitățile de construcții specializate,

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale ale producției în construcții au fost înregistrate în Polonia (-9,6%), Slovenia (-8,6%) și Cehia (-8,3%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Belgia (+7,3%), Italia (+3,8%) și Bulgaria (+3,7%).

Rezultatele INS

Potrivit Institutului Național de Stastică (INS), ăn luna martie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2024 ca serie brută cu 43,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.

Faţă de luna martie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,2%.

În perioada 1.I-31.III.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada 1.I-31.III.2023 ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 43,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%), arată INS.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%), clădirile rezidenţiale (+46,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+20,2%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+11,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 10,4%.

Evoluția anuală

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%.

Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-24,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,2%). Construcţiile inginerești au crescut cu 13,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,1%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 11,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,0%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 17,1%.

În primele trei luni din 2024, față de același trimescu din anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%. Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%.

Pe obiecte de construcții,s-a înregistrat scădere la clădirile rezidențiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile