Sunt trei variante despre cum a ajuns sabia domnitorulul Moldovei, Ștefan cel Mare în Turcia. Obiectul este păstrat în muzeul Topkapi din Istanbul, palatul sultanilor otomani. Pe mâner se găsește stema Moldovei , precum și o inscripție în slavonă „Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei” și numele Ștefan cel mare tradus în limba turcă. Vizita delegației românești la Ankara, condusă de prim-ministrul Marcel Ciolacu, trage speranțe ca acest obiect prețios pentru istoria românilor, și nu numai, să ajungă înapoi în România. premierul spune că sunt speranțe.
Retrocedarea sabiei lui Ștefan cel Mare, un obiect de o inestimabilă valoare istorică pentru români, se află în muzeul din Topkapi, Istanbul. Unul dintre subiectele discutate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a fost și cel legat de întoarcerea în țară a acestui obiect valoros.
Sunt două copii. Una primită de fostul prim-ministru și făcută de același armurier. Una este în biroul meu și una a fost primită de Adrian Năstase și donată la Putna. Avem discuții pe acest subiect, a declarat Marcel Ciolacu.
Arma a fost realizată de din oțel de Toledo și a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui, din partea papei Sixt al VI-lea, ca recunoaștere a contribuției Moldovei la apărarea creștinătății. Unii istorici spun că sabia ar fi ajuns în posesia turcilor fie după ce domnitorul Ștefan cel Mare și-a predat sabia turcilor, după ce a fost învins, fie a ajuns acolo la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș, fie după ce fiul lui Ștefan cel Mare a pierdut domnia și s-a refugiat în Transilvania, timp în care turcii au jefuit Tezaurul Moldovei, luând cu ei și sabia.
Citește și: