La preluarea mandatului de primar general al Capitalei, Nicușor Dan a promis că va rezolva „problemele” bucureștenilor, numai că anii care s-au scurs au demonstrat – spun specialiștii în drept, în administrație și în urbanism – că a fost vorba doar promisiuni de campanie. Mai mult, Nicușor Dan a deschis mii de litigii în care a specificat că se luptă cu „rechinii imobiliari” și că vrea să protejeze Capitala de imixtiunea acestora.
În vara trecută, edilul a atacat în instanță aurorizațiile de construire emise de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, deși fișa sa de post nu prevede o astfel de atribuție. Rezultatul? Procesele pierdute pe bandă rulantă de Nicușor Dan costă bugetul public milioane de euro, prin sumele plătite caselor de avocatură și prin cheltuielile judiciare pe care minicipalitatea le are de plătit.
Au trecut aproape patru ani de când Nicușor Dan este primarul general al Capitalei, dar registrul spațiilor verzi, spre exemplu, nu este decât o promisiune, iar Bucureștiul suferă, la propriu, din cauza unor probleme pe care edilul nu le-a rezolvat, în pofida tuturor promisiunilor făcute în campania electorală din anul 2020.
Etichetat drept „primarul procesoman”, Nicușor Dan a lansat o campanie furibună împotriva autorizațiilor emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei, chiar dacă știa – fiind consiliat juridic de șase case de avocatură – că nu are calitate procesuală activă într-o astfel de speță.
În aceste condiții, bani de la bugetul local se duc pe apa sâmbetei, fiind vorba despre o adevărată „hemoragie” pe care instituțiile abilitate ar trebui să o stopeze de urgență, avertizează avocatul Radu Dinulescu, contactat de Gândul.
Joi, 23 mai 2024, magistrații Tribunalului București au dat o nouă decizie – care poate fi atacată cu recurs – nefavorabilă lui Nicușor Dan, în speța „Autorizații de construire Sector 2”.
Edilului i s-a reamintit, pentru a 26-a oară, că nu are calitate procesuală activă în aceaste litigii referitoare la autorizațiile de construire emise de un primar de sector, în cazul de față Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, dar trebuie semnalat, încă o dată, că Nicușor Dan și Municipiul București trebuie să plătească, din bugetul public, alți bani, de data aceasta fiind vorba despre 10.000 de lei cheltuieli de judecată.
”Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi. Respinge cererea de chemare în judecată, ca fiind introdusă de persoane fără calitate procesuală activă. Obligă reclamanţii la plata către pârâtul SC Nord Development S.R.L. la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare şi cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte acţiunea de fond”, au decis judecătorii de la Tribunalul București.
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu punctează că este vorba despre un câmp de bătălie juridică pe care Nicușor Dan a creat-o artificial, iar victimele sunt persoane fizice și juridice care au de suferit din cauza unui asediu absurd declanșat de primarul general al Capitalei.
”Pe lângă tot ce am spus până acum, legat de aceste cazuri – și cred că am spus tot ce se cuvenea spus, ca și instanțele, de altfel, cu privire la lipsa calității procesuale a lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei -, suntem, totuși, într-o situație în care Nicușor Dan, știind că mai are puțin timp în care să dețină calitatea de primar general, ne obligă să numărăm victimele.
Asta face, de fapt… Suntem pe un câmp de bătălie creat artificial de Nicușor Dan și numărăm victimele, victimele fiind sumele de bani care se pierd din bugetul Municipiului București, prin plata avocaților și prin despăgubirile la care este obligat Nicușor Dan de instanțele judecătorești.
De asemenea, suntem în situația în care numărăm și victimele persoane fizice și juridice. Își pierd creditele pe care le-au făcut pentru construirea respectivelor imobile, își pierd casele pe care le-au pus ipotecă pentru aceste credite…
Numărăm, de asemenea, victimele care înseamnă sumele de bani datorate – dacă se realizau respectivele construcții – statului român din impozitul pe anvelopa salarială, din taxele pe valoarea adăugată și, evident, din tranzacțiile care urmau să se facă pe aceste imobile. Sume imense se pierd și multe locuri de muncă”, a precizat avocatul Radu Dinulescu.
Gândul prezintă, cronologic, lista proceselor pierdute, până acum, de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”.
Cum atacarea în instanță a autorizațiilor de construire emise de primarii de sectoare nu intră în sfera atribuțiilor primarului general, Nicușor Dan nu a reușit să bifeze nicio victorie din momentul în care a atacat în instanță aceste autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.
CITEȘTE ȘI: