Ana BLANDIANA, recompensată cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură pe anul 2024/Definiția poeziei în viziunea celebrei scriitoare

Ana BLANDIANA, recompensată cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură pe anul 2024/Definiția poeziei în viziunea celebrei scriitoare
Ana Blandiana, recompensată cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură / Sursa FOTO: screenshot video „Altceva cu Adrian Artene”
Publicat: 23/05/2024, 14:00
Actualizat: 23/05/2024, 18:24

Poeta, prozatoarea, eseista şi jurnalista Ana Blandiana a fost recompensată joi, 23 mai, cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pe anul 2024. Agenția de presă EFE o descrie pe Blandiana drept „una dintre personalităţile cele mai relevante şi internaţionale ale panoramei literare române şi o remarcabilă activistă politică”.

Autoare a mai bine de 30 de cărţi de poezie, romane şi eseuri care au fost traduse în peste 25 de limbi, Ana Blandiana (născută în Timişoara, la 25 martie 1942) s-a impus în faţa altor 38 de autori care au concurat pentru acest premiu.

La ultima ediție, premiul a fost câștigat de scriitorul şi traducătorul nipon Haruki Murakami.

Cine este Ana Blandiana

Otilia Valeria Coman, sau Ana Blandiana, aşa cum îşi spune chiar poeta de când i s-a interzis să folosească numele tatălui ei, în 1978, a fost o oponentă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu şi o apărătoare remarcabilă a drepturilor omului şi a democraţiei.

„Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, este motivația juriului care i-a acordat marele premiu.

Postul naţional de televiziune spaniol RTVE îi dedică o amplă prezentare, amintind că Blandiana a scris pentru revistele „Viaţa Studenţească” şi „Amfiteatru”, unde a publicat poezii care s-au transformat în simboluri ale luptei împotriva dictaturii comuniste.

Autoare de cult în întreaga Europă, opera Anei Blandiana reflectă o cunoaştere profundă a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune şi stabileşte înfrângerea şi speranţa ca linii directoare ale proiectului său literar, remarcă RTVE.

Poezia Anei Blandiana, o căutare constantă

Cunoscută pentru poezia ei anticomunistă, Blandiana s-a remarcat printr-o rebeliune sublimă care a făcut-o să trăiască ani de zile ca o exilată în propria ţară, mai scrie RTVE.

Printre cărţile sale de poezie se remarcă „Persoana întâi plural” (1964), „Călcâiul vulnerabil” (1966), „Octombrie, noiembrie, decembrie” (1972), „Poeme” (1974), „Somnul din somn” (1977), „Soarele de apoi” (2000), „Patria mea A4” (2010) şi „Variaţiuni pe o temă data” (2018).

S-a spus despre poezia ei că este o căutare constantă şi reţinută, permanenţa a ceea ce este trecător care lasă mărturie a credinţei sale în propria persoană şi în poporul său, scrie RTVE.

De asemenea, Blandiana este autoare de eseuri, poveşti fantastice şi două romane.

Proza sa a fost comparată cu cea a lui Poe, Hoffman, Kafka, Borges, Cortazar sau Eliade, notează postul de televiziune public din Spania.

„Fiică a unui dușman al poporului”

Critica a apreciat totodată că Ana Blandiana simbolizează conştiinţa şi mărturia timpului ei, opoziţia emblematică faţă de regim şi lupta împotriva cenzurii, iar vocea ei ne propune o reflecţie asupra creaţiei artistice şi condiţiei umane, asupra inocenţei, căderii, morţii şi supravieţuirii, asupra iubirii şi responsabilităţii în faţa terorii istoriei şi a nevoii de a lăsa mărturie a lucrurilor trăite.

„Fiică a unui duşman al poporului”, Anei Blandiana i s-a interzis să studieze la universitate după apariţia în 1959 a primei sale poezii într-o revistă.

La sfârşitul anilor ‘80 ai secolului trecut a început să scrie poezie de protest. După revoluţia din 1989, a intrat în viaţa politică cu o campanie care promova eliminarea moştenirii comuniste şi crearea unei societăţi deschise.

Preşedintă de onoare a PEN Clubul Român, Ana Blandiana este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé”, a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) şi a Uniunii Scriitorilor din România.

„Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa”

„Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine Premiul Asturias, mai ales că – la fel ca întotdeauna când primesc un premiu – nu pot să nu-mi amintesc de gândul lui Platon care recomanda încoronarea poeţilor cu lauri şi alungarea lor din cetate. Şi dacă pentru mine poezia este într-adevăr un drum către polis, o formă de a rămâne, o formă de a însoţi suferinţa celorlaţi?”, a scris într-un mesaj în limba spaniolă postat pe reţeaua de socializare Facebook Ana Blandiana.

„Vă mulţumesc pentru ecoul pe care prestigiosul dumneavoastră premiu îl va da ideilor şi poeziilor mele şi pentru că le va amplifica în conştiinţa cititorilor spanioli din întreaga lume”, a adăugat ea.

CITEȘTE ȘI:

Scriitoarea Ana Blandiana, la ALTCEVA cu Adrian Artene: „În general, poezia este o formă de Înviere”

Ana Blandiana: „La cutremurul din 77′, din 300 de oameni care stăteau în blocul nostru, numai 10 au supraviețuit” | ALTCEVA cu Adrian Artene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Doliu național! Marea actriță a României e acum în ceruri: Toți cei mari au fost...
Așa îți protejezi datele din telefon. Durează câteva secunde
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
„Particulele-fantomă” ar putea fi secretul din spatele celor mai grele elemente din Univers
×