Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat, vineri, Israelului să înceteze operațiunile militare în orașul palestinian Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, și să permită accesul asistenței umanitare.
”Armata israeliană trebuie să înceteze imediat ofensiva militară și orice acțiune în zona orașului Rafah care ar genera vătămarea civililor”, a declarat președintele Curții Internaționale de Justiție, Nawaf Salam, conform cotidianului The Jerusalem Post.
De asemenea, Israelul este îndemnat să asigure deschiderea punctului de tranzit Rafah, situat la frontiera Fâșiei Gaza cu Egiptul.
”Punctul de trecere trebuie să rămână deschis pentru asigurarea fluxului de servicii esențiale și transferul asistenței umanitare”, a precizat Nawaf Salam.
Deciziile au fost adoptate de judecătorii Curții Internaționale de Justiție cu un raport de voturi de 13 la 2.
”Israelul trebuie să permită accesul neîngrădit în Fâșia Gaza al oricărei comisii de investigare mandatată de Națiunile Unite pentru anchetarea acuzațiilor de genocid”, subliniază Nawaf Salam.
Guvernul israelian trebuie să transmită în termen de o lună un raport referitor la modul în care aplică hotărârile Curții Internaționale de Justiție.
În ianuarie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis o decizie preliminară într-un caz intentat de Africa de Sud, cerând Israelului să adopte ”toate măsurile posibile” pentru evitarea actelor de genocid în Fâșia Gaza și să nu lanseze operațiuni militare disproporționate. La începutul lunii februarie, Guvernul Africii de Sud a acuzat Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție.
Săptămâna trecută, avocații Israelului au cerut Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga să respingă acuzațiile formulate de Africa de Sud, denunțând o presupusă tentativă de favorizare a grupului militant palestinian Hamas.
”Hamas, cu care Israelul este în conflict, nu este parte în această audiere. Prin exploatarea Convenției contra Genocidului, Africa de Sud cere din nou doar limitarea acțiunilor militare ale Israelului, nu și pe cele ale Hamas”, a declarat șeful delegației israeliene, Gilad Noam.
Într-un caz separat, Karim Kahn, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a solicitat emiterea unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, din cauza ofensivei lansate în Fâșia Gaza, proceduri similare fiind lansate și împotriva liderilor Hamas, Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammad Deif.
Foto: Profimedia
Citește și: