ONU îndeamnă Israelul să respecte deciziile Curții Internaționale de Justiție /Guvernul Netanyahu afirmă că nu acționează contra civililor

ONU îndeamnă Israelul să respecte deciziile Curții Internaționale de Justiție /Guvernul Netanyahu afirmă că nu acționează contra civililor
Publicat: 24/05/2024, 21:22

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat, vineri seară, Israelul să aplice deciziile Curții Internaționale de Justiție privind sistarea ofensivei în orașul palestinian Rafah și suplimentarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza, subliniind că hotărârile sunt ”obligatorii”, iar Guvernul Benjamin Netanyahu a dat asigurări că nu a acționat împotriva civililor palestinieni.

”Deciziile Curții Internaționale de Justiție au caracter obligatoriu. Secretarul general al Națiunilor Unite este încrezător că vor fi respectate de către părți”, a transmis un purtător de cuvânt al ONU, citat de agenția de presă ANSA.

Guvernul israelian dă asigurări că armata israeliană protejează civilii

Guvernul Benjamin Netanyahu a dat asigurări, vineri seară, ca reacție la decizia Curții Internaționale de Justiție, că armata israeliană protejează civilii palestinieni.

”Israelul acționează în virtutea dreptului de apărare a teritoriului și cetățenilor, în conformitate cu valorile morale și prin respectarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului umanitar. Israelul nu a efectuat și nu va efectua operațiuni militare în orașul Rafah care să afecteze viețile civililor sau să provoace distrugerea zonelor rezidențiale”, a transmis Ministerul israelian de Externe, citat de cotidianul The Times of Israel.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat, vineri, Israelului să înceteze operațiunile militare în orașul palestinian Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, și să permită accesul asistenței umanitare.

”Armata israeliană trebuie să înceteze imediat ofensiva militară și orice acțiune în zona orașului Rafah care ar genera vătămarea civililor”, a declarat președintele Curții Internaționale de Justiție, Nawaf Salam.

În plus, Israelul este îndemnat să asigure deschiderea punctului de tranzit Rafah, situat la frontiera Fâșiei Gaza cu Egiptul.

”Punctul de trecere trebuie să rămână deschis pentru asigurarea fluxului de servicii esențiale și transferul asistenței umanitare”, a precizat Nawaf Salam.

”Israelul trebuie să permită accesul neîngrădit în Fâșia Gaza al oricărei comisii de investigare mandatată de Națiunile Unite pentru anchetarea acuzațiilor de genocid”, a insistat Nawaf Salam.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 3.400 de răniți în sudul Israelului. Militanți ai mișcărilor Hamas și Jihadul Islamic au luat ostatice peste 250 de persoane din sudul Israelului, iar peste 100 sunt încă deținute, făcând obiectul negocierilor internaționale.

Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 35.857 de morți și 80.293 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Guvernul israelian contestă bilanțul prezentat de autoritățile palestiniene, dar admite că în Fâșia Gaza au fost ucise aproximativ 25.000 de persoane, subliniind însă că 15.000 erau ”teroriști”.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE aprobă legea Sustenabilității corporative /Sunt introduse STANDARDE ecologice și privind drepturile omului în procesul de producție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor