În prima zi de înscriere a copiilor în grădinițe și creșe, mii de părinți din toată țara s-au adunat în fața instituțiilor preșcolare, într-o încercare de a asigura un loc pentru copiii lor. În contextul în care grădinița este obligatorie în România de la grupa mijlocie, situația devine critică, mai ales că țara noastră are cei mai puțini copii de 4 ani înscriși într-o formă de educație preșcolară.
Marea majoritate a părinților și-au făcut timp și și-au mobilizat resursele pentru a fi prezenți în fața grădinițelor încă din primele ore ale dimineții, sperând să asigure un loc pentru micuții lor. Întrucât numărul locurilor disponibile este limitat, aceștia doresc să se asigure că nu vor rămâne pe dinafară.
Spre deosebire de alte sisteme de înscriere, în care principiul „primul venit, primul servit” se aplică, grădinițele și creșele din România folosesc criterii stricte de departajare. În cazul în care numărul cererilor depășește capacitatea, se aplică criterii precum vârsta copilului, proveniența din familii monoparentale, situația profesională a părinților (ambii părinți muncesc sau unul dintre părinți este șomer), și dacă copilul provine dintr-o zonă instituționalizată.
Părinții au la dispoziție câteva zile pentru a depune cererile de înscriere, dar pentru cei care nu reușesc să obțină un loc în această perioadă, există și o a doua fază de înscriere. În plus, se mai fac ajustări și în toamnă pentru a se asigura că toți copiii care ar trebui să fie înscriși în grupa mijlocie și mare, care sunt obligatorii, vor avea un loc.
Sursă video: Digi24
Sursă foto: Pixabay