Cum votezi la alegerile din 9 IUNIE / Toni GREBLĂ: Cei care nu pot ajunge la secția de vot, trebuie să ceară urna mobilă până DUMINICĂ, la ora 14.00

Publicat: 28/05/2024, 14:15
Actualizat: 28/05/2024, 14:52

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat marți, într-o conferință de presă, cum va decurge votul la alegerile europarlamentare și locale, 9 iunie. Fiecare alegător va primi câte cinci buletine de vot, o ștampilă și vor avea la dispoziție o tușieră.

Este vorba de un buletin pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, unul pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii județeni, unul pentru alegerea primarului și unul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean.

Cetățenii din România care își exercită dreptul de a vota pentru alegerile locale, o pot face numai la secțiile de votare unde sunt arondați, conform domiciliului, sau cu reședința dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin două luni înainte de data alegerilor. „Vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele biroului electoral al secției de votare un set de cinci buletine de vot”, a precizat Toni Greblă.

După ce le va primi, va intra în cabina de vot, își va exercita acolo dreptul de vot, punând cinci ștampile pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ștampila de vot și, pentru prima dată, și o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce ea a fost aplicate pe două, trei, patru buletine de vot, a explicat președintele AEP.

După ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate.

Apoi va preda ștampila cu mențiunea votat președintelui secției de votare și va putea să părăsească secția de vot, a mai spus Greblă.

Conform acestuia, fiecare secție de votare va fi dotată cu urnă specială sau mobilă. În ceea ce privește persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare, aceștia pot depune solicitarea pentru urna mobilă până sâmbătă, la ora 14.00.

Cetățenii români care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare trebuie să depună cu suficient timp înainte la biroul electoral de circumscripție locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare. Pot de asemenea să depună această solicitare însoțită de documente justificative și în ziua de sâmbătă, la biroul secției de la sediul secției de votare și, de asemenea, chiar în duminica alegerilor pot să depună această solicitare, dar să o depună până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00, pentru că ea să poată fi prelucrată, pentru ca să poată să se deplaseze doi membri ai secției de votare la domiciliul persoanei cu urna mobilă și evident să aibă și timpul necesar spre a reveni la secția de votare, înainte de ora 22.00, când se încheie votarea, susține Toni Greblă.

În mod excepțional, acolo unde președintele secției de votare observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției sau în preajmă și stau la rând pentru a-și exercita dreptul de vot, poate să decidă prelungirea votării până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Producția de energie solară din India în primele 6 luni din 2024, la cel mai...
×